UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Program de arhitectură și context urban

Autori: Victor MOLDOVEANU, Ovidiu SERGHE, George NAKANISHI HIDEAKI
Atelier: prof.dr.arh. Adrian Spirescu
An univ. 2012-2013
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Ipoteze
Analiza la scara largă a perimetrului propus pentru studiu (mărginită de Calea Călărași la nord și Bulevardul Unirii la sud) a dezvaluit, pe lângă cele patru situri propuse pentru intervenția proiectului 1, câteva locații de dimensiuni și vecinătăți comparabile, dar fiecare având caracteristici particulare. Una dintre acestea se află în partea sud-estică a perimetrului de studiu, cu deschidere la nord spre Str. Verdetei iar la sud spre Str. Turturelelor, în apropierea Școlii Speciale Nr.5 și în directă relație cu intervențiile socialiste brutale care plachează B-dul Unirii; parcela este delimitată la vest de un calcan al unei intervenții contemporane p+5 cel puțin discutabilă și la est, înspre strada turturelelor, tot de o intervenție contemporană p+3 din aceeași categorie cu anterioară; limita de proprietate este completată la est înspre Strada Verdeței de calcanul unui imobil interbelic de locuințe p+3, calcan deteriorat în urma trecerii timpului, acum afișând paramentul unei zidarii de cărămidă. Fiind la limita zonei afectate de demolări, poziționat într-un registru de imobile contemporane de calitate arhitectonică scăzută și deschizându-se la nord înspre țesutul caracteristic zonei Călărași, putem afirma că situl se află la confluența a două tipuri intruzive de intervenție (cea contemporana și cea socialistă) și țesutul dens și jos tipic urbanismului tradițional. Atmosfera generală astfel creată este una a unui spațiu destructurat, incoerent și neînsușit de locuitori, aceasta fiind o problemă acută mai ales în spatele cortinei de blocuri de pe Bulevardul Unirii.

In oraș
Înțelegerea perimetrului propus pentru studiu, mai ales prin prisma analizei istorice realizate și apoi a vecinătății sitului propus, generează o primă idee pentru proiect: aceea de a se deschide spre oraș, a înțelege și a încerca să acționeze în direcția unei medieri a conflictului spațial ce se petrece acolo. O primă propunere se referă în primul rând la “non-spațiile” din spatele cortinei de blocuri, mai exact la intervenții punctuale și minimale, dar caredatorită înțelegerii contextului, regenerează spațiul și îl redau locuitorilor.

Alte proiecte la tema «Program de arhitectură și context urban»:

Sergiu Dorian Leuca, Mihail Patu, Catalin-Andrei Susnescu
Atelier: Tavi Iliescu
Roxana Jilescu Diana Stancu Vlad Voicu
Atelier: Anca Otoiu
Elena Roxana Rotaru, Natasa Andrei
Atelier: Iulia Stanciu
Radu Constantin, Tudor Irimescu
Atelier: Gabriela Tabacu
Stefania Pana Irina Petrea Florentina Trifu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Dora Balanica Bianca Barabas Deborah Feldman
Atelier: Emil Barbu Popescu
Bianca Nenciu, Anca Radu, Ana Munteanu
Atelier: Haytham Zeki
Alia Al-Jabbari, Rizescu Razvan
Atelier: Haytham Zeki
Irina Moise, Radu Stanescu
Atelier: Anca Mitrache
Andrada Bulai, Ioana Vrapcea
Atelier: Anca Mitrache
Orar – toate facultățile
ORAR Sem1.20-21 - v3.3_1009.pdf
Tur virtual
architecture.uauim.ro
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/