UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

De la sit la program

Autor: Deborah FELDMAN
Atelier: prof.dr.arh. Emil Barbu Popescu
An univ. 2012-2013
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

CENTRU CULTURAL IUDAIC
Undeva tot la intersectia strazilor Labirint cu Traian de astazi, acum mai bine de un veac, am fi fost in inima celei mai numeroase comunitati minoritare din Bucuresti – comunitatea evreiasca. Frederic Damé vorbeste despre un caracter special al locului, o intimitate venita dintr-o soarta comuna, dintr-un trai impartasit, al unei existente intense in acest colt de oras. Fie ca inghesuiti in case stramte cu pravalii, fie in locuinte ale burgheziei, cu gradini si curti, se adunau pentru a se avea unii pe altii, impreuna, in preajma mai tot timpul a unei sinagogi, fie ca era Templul Fraterna sau alte sinagogi mici din casele unor rabini. Proiectul isi aminteste de acest suflu pierdut al locului, sugerat si de ilustratiile folosite, apartinand artistei Tia Peltz. Acest centru de invataturi iudaice renaste din amintirea a tot ce s-a uitat, se ascunde printre restul caselor din cartier si este acolo pentru toti cei ce stiu de el. Comemoreaza viata unui popor ce s-a imputinat, ce si-a schimbat iremediabil legaturile cu exteriorul, pastrand insa vie in interior esenta. Precum o locuinta, in care fiecare incapere isi are datul ei, si „casa” de la intersectie se naste, camera cu camera, in jurul celei mai luminoase dintre ele : locul de rugaciune, loc ce tine impreuna „buzunare” de studiu, de lectura, reflectie si discutii. Ascunsa de primele priviri, dar prezenta prin puternicul miros al pomilor fructiferi, gradina din spatele casei... mic paradis pierdut, atat de „in calea” orasului si, totusi, nestiuta de multi si simtita doar de cativa.

Alte proiecte la tema «De la sit la program»:

Lupu Ion, Lacatis George
Atelier: Silvia Costescu
Alexandru Stefan Vasiliu
Atelier: Tavi Iliescu
Iuliana Biru
Atelier: Anca Otoiu
Cosmin Galateanu
Atelier: Iulia Stanciu
Ovidiu Serghe
Atelier: Adrian Spirescu
Marina Cipileaga
Atelier: Gabriela Tabacu
Bianca Barabas
Atelier: Emil Barbu Popescu
Anca Radu
Atelier: Haytham Zeki
Alexandra Antal
Atelier: Haytham Zeki
Marcel Ionescu Lupeanu
Atelier: Anca Mitrache
Cristina Marcu
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/