UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

De la sit la program

Autor: Bianca BARABAS
Atelier: prof.dr.arh. Emil Barbu Popescu
An univ. 2012-2013
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

CENTRU DE OROLOGERIE
Centrul dedicat ceasurilor se naste din pasiunea pentru detaliu, o lume a amanuntelor, unde fiecare piesa contribuie la functionarea curata si clara a unui mecanism. Punctul de plecare al formei arhitecturale este dat de „cutia elvetiana”, obiect care sta de sute de ani la baza fabricarii ceasurilor de prestigiu. Initial „indiferenta” la contextul dat, cutia se lasa distorsionata de arborele batran – prezent in constiinta locuitorilor zonei – aflat pe strada Traian, pe trotuarul care margineste situl. In acest mod, ea nu doar incepe sa ia seama la imprejurimi, ci imbraca si ocroteste o piata publica – o reinterpretare a pietei cu ceas, care in vremurile trecute era perceputa ca reper pentru stabilirea intalnirilor. Cladirea devine o bariera, atat fizica cat si vizuala, care divide spatiile exterioare in trei fragmente cu functiuni diferite : piata, gradina si terasa cafenelei. Zona cea mai retrasa, aflata in coltul nord-estic al sitului, este tratata ca o oaza verde, un spatiu de liniste si refugiu in contextul urban atat de dens construit. Terasa cafenelei este situata la strada, fara insa a fi perturbata de aglomeratia intersectiei. Fatadele dinspre vest si sud – foarte prezente vizual la intersectia strazilor Traian si Labirint – primesc o cortina metalica. Aceasta are dublu rol, atat simbolic cat si obiectiv-fizic. Membrana face aluzie la fatadele cladirilor bucurestene, a caror arhitectura nu se poate citi din cauza reclamelor ce le acopera. Ea devine un simbol al acestui centru, un logo, alcatuit din impletirea minutioasa a unor rotite de ceas. Foarte permeabila vizual in planul parterului, ea se inchide gradat in inaltime, catre spatiile „private” ale etajului 2. Centrul este deschis tuturor pasionatilor de aceasta micro-lume. Programul este definit de spatii de expozitie si documentare, o cafenea cu specific si ateliere de lucru (reparatii, finisare, gravare). Scopul este de a atrage atentia unui public mai larg, nu doar a localnicilor, de a imbogati zona si de a stimula o dezvoltare viitoare. Astfel, proiectul este interpretat ca pion de debut in procesul de gentrificare al acestui perimetru urban degradat.

Alte proiecte la tema «De la sit la program»:

Lupu Ion, Lacatis George
Atelier: Silvia Costescu
Alexandru Stefan Vasiliu
Atelier: Tavi Iliescu
Iuliana Biru
Atelier: Anca Otoiu
Cosmin Galateanu
Atelier: Iulia Stanciu
Ovidiu Serghe
Atelier: Adrian Spirescu
Marina Cipileaga
Atelier: Gabriela Tabacu
Deborah Feldman
Atelier: Emil Barbu Popescu
Anca Radu
Atelier: Haytham Zeki
Alexandra Antal
Atelier: Haytham Zeki
Marcel Ionescu Lupeanu
Atelier: Anca Mitrache
Cristina Marcu
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/