UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

De la sit la program

Autor: Anca Radu
Atelier: conf.dr.arh. Haytham Zeki
An univ. 2012-2013
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Studiul a pornit de la 2 intrebari: Cum ne raportam la context și Ce este acela program public cu componenta culturală. Pentru a răspunde la aceste 2 intrebari am folosit ca Metode de studiu: observația, documentarea și interviul, adică: ce fac oamenii și cum e locul pe care-l locuiesc, ce se scrie despre oameni și despre locuri și ce spun oamenii despre ei și despre locuri. Concluziile studiului în privința programului au condus la nuanțarea caracterului cultural dat prin tema cadru cu niște componente sociale, educaționale, comerciale și de divertisment, care să facă posibilă asimilarea mai ușoară a unui astfel de obiect de către o comunitate eterogenă într-un context imediat destructurat. Unul din criteriile alegerii temelor a fost măsura în care propunerea poate îmbunătăți viața comunității atât direct în cazul în care funcțiunea se adresează exclusiv lor, cât și indirect prin felul în care o astfel de funcțiune poate ridica nivelul zonei. O constantă a rezultatelor studiului a fost observarea lipsei acute de spații publice. De aceea toate proiectele au propus existența unui spațiu public deschis la nivelul parterului, dar delimitat față de stradă, prin coborarea, urcarea sau blocarea parțiala față de Traian. Temele propuse au variat de la Gradină de vară, Școala de artă culinară, Centre pentru romi, pâna la Mediatecă sau Centre comunitare. (comentariu: arh. Andra Panait)

GRĂDINĂ DE VARĂ
Argument: Situația cartierelor istorice în stare de degradare, fără spații publice care să răspundă cerințelor specifice, mutilate de intervenții din perioada totalitară, care și-au pierdut specificitatea este un lucru frecvent intalnit in București. Programele culturale existente răspund unor cerințe generale, făra să se concentreze pe componenta socială și pe specificul unui anumit cartier.
Proiectul de față reprezintă un răspuns la un context urban specific, cu o funcțiune specifică: o grădină de vară - ca spațiu de mediere între 2 stiluri de viață diferite, devenind mai degrabă un eveniment pt comunitate decat un obiect arhitectural. Ansamblul mai include o cafenea, o zonă de primire, o sala multifuncțională, o zonă dedicată culiselor și depozitărilor din spatele scenei și o zonă de administrație. Centrul incearcă sa ofere un prilej de comunicare, de repaus, sa devină un punct de întalnire, o scenă urbană, în care activitățile educative și culturale se împletesc cu caracterul public, totul într-un mod specific locului, devenind un eveniment al cartierului. Volumul acoperit in 4 ape are un regim de înaltime scăzut, este deschis spre strada Labirint printr-o taietură ce preia aliniamentul blocului și inchis spre Traian, păstrând aliniamentul și având o singură perforație spre stradă la capătul lotului. Medierea dintre cele două tipuri de țesut este facută prin intermediul unei livezi. Scopul acestui proiect a fost integrarea lui mai mult decât intr-un context fizic, intr-un context social, in care oamenii să regasească o familiaritate și un sentiment de apartenență în parcurgerea spațiului, să il citească ca pe o continuitate firească a țesutului existent.

Alte proiecte la tema «De la sit la program»:

Lupu Ion, Lacatis George
Atelier: Silvia Costescu
Alexandru Stefan Vasiliu
Atelier: Tavi Iliescu
Iuliana Biru
Atelier: Anca Otoiu
Cosmin Galateanu
Atelier: Iulia Stanciu
Ovidiu Serghe
Atelier: Adrian Spirescu
Marina Cipileaga
Atelier: Gabriela Tabacu
Deborah Feldman
Atelier: Emil Barbu Popescu
Bianca Barabas
Atelier: Emil Barbu Popescu
Alexandra Antal
Atelier: Haytham Zeki
Marcel Ionescu Lupeanu
Atelier: Anca Mitrache
Cristina Marcu
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/