UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuire colectivă

Autori: Laura CRISTEA, Anda Cristina POPESCU
Atelier: Prof. dr. arh. Emil Barbu POPESCU
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Pentru a intelege ce inseamna cu adevarat locuirea colectiva am analizat prototipul blocului socialist care a insemnat, pentru ocupantii sai obisnuiti cu un alt mod de viata, un spatiu de constant compromis ce a redus locuirea la esenta. Cautarea unei expresii a locului ne-a indreptat spre veranda, geamlacul specific bucurestean, care a devenit punctul de pornire pentru tipul de locuire propus, ulterior, in proiect. Amplasamentul proiectului, in vecinatatea pietei Chibrit, a avut o evolutie istorica zbuciumata care a dat nastere unor alaturari neobisnuite de functiuni diferite, predominanta fiind cea industriala. Ansamblul se articuleaza cu exteriorul prin portice cu spatii publice si retrageri alveolare. Legatura cu artera intens circulata - Calea Grivitei - se face printr-o piata comerciala asezata pe colt. In mijloc se afla spatiul protejat al gradinii in care se ajunge prin patrunderi adanci, amintind de atmosfera fundaturilor bucurestene. Apartamentele de deasupra parterului sunt grupate cate doua, fiind deschise pe trei laturi. Suprapunerea lor genereaza mai multe corpuri simple, asezate pe soclul parter. Trecerile dintre etaje se realizeaza prin curtile formate peste parter si din retragerile succesive pe intaltime. La nivelul apartamentrului, veranda devine un spatiu principal, comun, fara o functiune clar determinata, care strange laolalta toate activitatile cotidiene. Este conturata,in partea de jos, de un corp de mobilier continuu, iar deasupra, de etajere. La intrare, cuprinde un mic vestibul despartit printr-o perdea de restul apartamentului. In comparatie cu spatiul principal, celelalte camere devin doar nise functionale, care, prin dimensiunea restransa, indreapta locuirea spre veranda. Tesatura deasa a tamplariei ofera locuirii intimitate in ciuda caracterului extrovertit. Expresia industriala, specifica zonei, a implicat alegerea unei structuri metalice, zidarie de caramida aparenta si pardoseala de ciment. Tamplaria este din otel si este completata, in exteriorul verandelor, de rulouri din panza pentru protectia impotriva soarelui. Duritatea aparentei industriale este cucerita de caldura interioara a vietii, completandu-se intr-o adevarata fabrica de locuit.

Alte proiecte la tema «Locuire colectivă»:

Adrian Anghel
Atelier: Cristina Gociman
Simionescu Ana-Maria, Cretu Oana-Cristina
Atelier: Cristina Gociman
Alexandra Petrisor, Oana Tudor
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Olteanu
Atelier: Ioan Lucacel
Cristian - Andrei Angelescu
Atelier: Ioan Lucacel
Elisabeta Monica Luca, Silviu Mircea Voicu
Atelier: Niculae Grama
Tania Andreea Pilea, Simina Radoi
Atelier: Niculae Grama
Bogdan Petru Pestritu_Livia Zaharia
Atelier: Cristian Drughean
Oana Craciun, Diana Grigoras
Atelier: Cristian Drughean
Robert Alexandru Ruse, Adela Gabriela Voinea
Atelier: Iulian Gudina
Romeo Cuc, Catalina Popovici
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/