UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuire colectivă

Autori: Elisabeta Monica LUCA, Silviu Mircea VOICU
Atelier: Prof. dr. arh. Niculae GRAMA
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 2
index proiecte | detalii tema

In elaborarea proiectului am pornit de la studiul tipologiei de locuire colectiva, specifica perioadei socialiste - blocului "traditional". Acesta este inchis, legatura cu exteriorul stabilindu-se prin ferestre tip, rigide, sau prin balcoane reduse ca dimensiuni si sarace din punct de vedere al calitatii spatiului. Astfel, am urmarit spargerea acestui tipar prin extragerea din volumul "tip" a unor fragmente, constituindu-se in logii individualizate la nivelul fiecarui apartament. Ansamblul se compune dintr-un volum de tip bara, ce se intersecteaza cu un al doilea, un volum accent P+6, ce completeaza totodata frontul Caii Grivitei, ambele adapostind locuinte de 2, respectiv 3 camere pe un singur nivel, cu 3 noduri de circulatie verticale. Celelalte doua volume, de pe strazile Mures si Mircesti, reprezinta o alta tipologie de locuire, cu apartamente in sistem duplex si triplex. Un studiu al circulatiilor a condus la dezvoltarea unei curti interioare complexului, curte ce gazduieste diverse functiuni complementare locuirii, semi-private. Unele spatii sunt, in consecinta, conectate la locuintele ce se dezvolta printr-o circulatie verticala. Curtea este accesibila de la nivelul parterului prin intermediul a trei scari. La parterul volumelor dinspre Calea Grivitei se gasesc spatii comerciale, ce se continua si la primul nivel al subsolului. Accesul la acesta se face printr-o panta/taluz verde, dublata de scara. Trecerea dintr-o curte in cealalta este permisa, dar totodata restrictiva printr-un culoar ingust, cu o diferenta de nivel.

Alte proiecte la tema «Locuire colectivă»:

Adrian Anghel
Atelier: Cristina Gociman
Simionescu Ana-Maria, Cretu Oana-Cristina
Atelier: Cristina Gociman
Alexandra Petrisor, Oana Tudor
Atelier: Emil Barbu Popescu
Laura Cristea, Anda Cristina Popescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Olteanu
Atelier: Ioan Lucacel
Cristian - Andrei Angelescu
Atelier: Ioan Lucacel
Tania Andreea Pilea, Simina Radoi
Atelier: Niculae Grama
Bogdan Petru Pestritu_Livia Zaharia
Atelier: Cristian Drughean
Oana Craciun, Diana Grigoras
Atelier: Cristian Drughean
Robert Alexandru Ruse, Adela Gabriela Voinea
Atelier: Iulian Gudina
Romeo Cuc, Catalina Popovici
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/