UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuire colectivă

Autori: Tania Andreea PILEA, Simina RADOI
Atelier: Prof. dr. arh. Niculae GRAMA
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Solutia s-a nascut din constientizarea faptului ca cel mai important aspect al proiectarii este incadrarea contextuala a ansamblului. Astfel, am tinut seama de presiunile pe care cele trei tipuri de tesut din zona le exercita asupra sitului si am considerat ansamblul nostru drept o confluenta a tesutului de tip traditional (culturalist), a tesutului modernist (functionalist) si a unui tesut de tip industrial (tehnic). Am deschis partea dinspre bulevard catre public - un spatiu protejat, cu functiune publica, îngropat. Deasemenea, parterul intregului ansamblu are functiune publica si semipublica. Incinta formata de tronsoanele ansamblului reprezinta un spatiu verde, ideal pentru relaxare si socializare, dar si pentru joaca. Orientarea descendenta, în trepte, opuse bulevardului, este dictata de regimul de inaltime preexistent, oferind totodata posibilitatea realizarii de terase-gradina, ferite de poluarea fonica si olfactiva. Ansamblul cuprinde 49 de apartamente de 1-5 camere, precum si un penthouse. Apartamentele sunt organizate pe cursive, ce pot fi închise în conditii de clima neprielnica. Fiecare locuinta are loggii pe toata lungimea ei. In acelasi timp, fost propuse spatii de relaxare pentru locatari si pe terasele gradina – teren badminton/volei, tenis de masa, spatiu pentru discutii etc. Volumetric, ansamblul se aliniaza cerintelor existente anterior: str. Caransebes – o bara, pentru a "rima" cu cu tesutul "tehnic"; la bulevard - un cub/accent, suspendat pe o baza de sticla; pe str. Mures - trei volume ce rimeaza cu tesutul traditional, adapostind locuinte duplex si triplex. Din punct de vedere estetic, la exterior ansamblul prezinta suprapuneri de cadre alb/negru, ce sugereaza formal suprapunerea de tesuturi din zona.

Alte proiecte la tema «Locuire colectivă»:

Adrian Anghel
Atelier: Cristina Gociman
Simionescu Ana-Maria, Cretu Oana-Cristina
Atelier: Cristina Gociman
Alexandra Petrisor, Oana Tudor
Atelier: Emil Barbu Popescu
Laura Cristea, Anda Cristina Popescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Olteanu
Atelier: Ioan Lucacel
Cristian - Andrei Angelescu
Atelier: Ioan Lucacel
Elisabeta Monica Luca, Silviu Mircea Voicu
Atelier: Niculae Grama
Bogdan Petru Pestritu_Livia Zaharia
Atelier: Cristian Drughean
Oana Craciun, Diana Grigoras
Atelier: Cristian Drughean
Robert Alexandru Ruse, Adela Gabriela Voinea
Atelier: Iulian Gudina
Romeo Cuc, Catalina Popovici
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/