UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuire colectivă

Autor: Bogdan Petru PESTRITU_Livia ZAHARIA
Atelier: Sef lucrari dr. arh. Cristian DRUGHEAN
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Proiectul a dorit sa fie o trecere de la arhitectura industriala la cea rezidentiala. Prin urmare, conform studiului urbanistic, s-a ales o placare catre frontul de strada alaturat halelor CFR. inaltarea volumului catre varful parcelei se doreste a fi un capat de perspectiva pentru deschiderea la artera principala de circulatie. De asemenea forma cladirii de 'L' delimiteaza o incinta, un spatiu semi privat-semi public. Referitor la spatii acestea sunt in numar de 3: varful parcelei, un spatiu urban, un loc care lipseste zonei, destinat orasului; spatiul interior, un tip de curte deschisa atit catre constructia noua cit si spre locuintele individuale existente, un spatiu tranzitional-de legatura si in cele din urma terasa de la etajul 5, spatiu privat, destinat locatarilor pentru a oferi un loc de relaxare chiar si in mediul agitat inconjurator. Copertina aflata la nivelul parterului are un rol mai mult de marcare, decit de a delimita spatiul, ea uneste compozitional volumul ansamblului. Porticul care dubleaza practic parterul leaga primele doua spatii intre ele. Parterul cladirii este destinat unei functiuni comerciale iar restul constructiei revine locuirii. Accesul in cladire se relizeaza din partea interioara a ansamblului prin citeva puncte de acces. La nivel curent separarea functionala se foloseste de ideea alaturarii functiunilor catre centru, marginile fiind folosite pentru zona de zi si dormitoare. Acestea sunt de obicei acompaniate de logii. Exceptie face turnul, unde datorita pozitiei si formei sale se afla apartamentele de 5 camere si prin urmare configuratia e mai aparte. Etajul 5 este nivelul la care se acceseaza terasa. Aceasta este ineirbata, o terasa verde intensiva, cu gazon dar si cativa arbusti si arbori mai mici. La cotitura volumului exista o zona unde sunt amplasate volume pentru repaus. De altfel mobilier de exterior poate fi amplasat in oricare loc-asemenea unui parc. Subsuolurile contin locurile de parcare pentru locatari si alte functiuni ca adapostul ALA, spatiul tehnic pentru corpul electrogen, centrala termica, stocarea de apa si nu in ultimul rand boxe. In ceea ce priveste structura aceasta se bazeaza pe cadre impreuna cu nodurile rigide ale caselor de scara. Peretii de inchidere si de separare intre apartamente sunt realizati din zidarie cu caramida eficienta energetic. Apartamentele sunt prevazute cu pardoseala pe sistem de dala flotanta pentru a inbunatatii confortul acustic. Sistemul prevazut pentru fatade este unul ventilat, pe structura metalica, cu placaj ceramic. Identitatea camerelor din spatele acestei fatade este ascusa de golurile variabile, sugerate prin parapetul fie plin, fie vitrat al logiilor sau golurilor de living.

Alte proiecte la tema «Locuire colectivă»:

Adrian Anghel
Atelier: Cristina Gociman
Simionescu Ana-Maria, Cretu Oana-Cristina
Atelier: Cristina Gociman
Alexandra Petrisor, Oana Tudor
Atelier: Emil Barbu Popescu
Laura Cristea, Anda Cristina Popescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Olteanu
Atelier: Ioan Lucacel
Cristian - Andrei Angelescu
Atelier: Ioan Lucacel
Elisabeta Monica Luca, Silviu Mircea Voicu
Atelier: Niculae Grama
Tania Andreea Pilea, Simina Radoi
Atelier: Niculae Grama
Oana Craciun, Diana Grigoras
Atelier: Cristian Drughean
Robert Alexandru Ruse, Adela Gabriela Voinea
Atelier: Iulian Gudina
Romeo Cuc, Catalina Popovici
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/