UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Spatiu public

Autori: Ana MUNTEANU, Roxana VOCHESCU, Greta SAMIȘ, Aniela TIPSER, Andreea GOJGĂREA
Atelier: Lect.dr.arh. Haytham Zeki
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Tema a constat in amenajarea unor spatii destructurate, rezultate in urma demolariilor, aflate la granita dintre tesutul vechi si fronturile de blocuri construite in perioada socialista. Atelierul a ales drept studiu de caz zona din spatele bulevardului Decebal - Piata Alba Iulia. Obiectivul a fost acela de a reda orasului aceste spatii, prin mijloace de interventie cat mai reduse. Studiul a inceput printr-o analiza la nivelul intregii grupe, fiind identificate 6 situri.

Situl de față are o suprafata de aprox 6000mp și a fost subîmparțit în 2 echipe de câte 2 și respectiv 3 studenți, care au prezentat o solutie unitară. Terenul aflat chiar tangent intersectiei, este un spatiu dorit a fi destinat loisirului, chiar daca nu este amenajat corespunzator. La momentul actual este transant impartit printr-un gard de plasa in doua zone: una reprezentand un loc de joaca pt copii si alta, aflata pe fundatiile unui bloc de locuinte gazduieste ocazional targuri de imbracaminte. Spatiul este lipsit de vegetatie, neprimitor si cu precadere folosit ca loc de trecere pt locuitorii din zona, scurtand anumite rute. Metoda cea mai simpla si sigura a omului de a controla spatiul este aceea de a-l regulariza. Situl, fiind atat de mare si dificil de perceput, a fost gandit ca o trama regulata cu parcele de forma dreptunghiulara, care au avut ca axe de pornire cele doua alei create pentru a usura traficul pietonal din zona. Acestea au fost amenajate in diverse moduri, astfel incat spatiul ii ofera omului locuri de stat, spatii verzi, oglinzi de apa, spatii protejte, umbrite sau expuse. Spatiul este perceput in continua schimbare, niciodata la fel, fie ca esti in miscare (aceasta se datoreaza parcelelor tratate diferit) sau prin trecerea anotimpurilor (datorita sadirii diferitelor specii de plante care infloresc in diferite sezoane). Deoarece pe aceasta parcela a existat un targ, s-a dorit pastrarea acestei traditii, continuata in amenajarea de fata prin pavilioanele din centrul sitului. Locul de joaca pentru copii a fost gandit ca un spatiu "intre blocuri", mai protejat, ferit de intersectie, de aceea a fost asezat in zona ingusta a sitului.

Alte proiecte la tema «Spatiu public»:

Nihal Izet, Sonia Botezatu
Atelier: Haytham Zeki
Denisa Balaj, Ioana Enache
Atelier: Emil Barbu Popescu
Catalina Plaino, Iulia Radion
Atelier: Emil Barbu Popescu
Victor Moldoveanu, George Nakanishi Hideaki
Atelier: Adrian Spirescu
Tur virtual
architecture.uauim.ro
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/