UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuințe inșiruite în Vatra Luminoasă

Autor: Valeria ARTENII
Atelier: Conf.dr.arh. Tavi Iliescu
An univ. 2011-2012
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 1
index proiecte | detalii tema
Locuirea a reprezentat dintotdeauna o preocupare de importanta majora atat pentru arhitecti,cat si pentru beneficiari, iar locuintele insiruite pot reprezenta o solutie viabila la raspunsul crizei locuintelor. Insa acestea prezinta si diverse dezavantaje precum lipsa identitatii si a unicitatii locuintei, pierderea intimitatii dar in acelasi timp lipsa unei legaturi mai stranse intre comunitatea de utilizatori ai locuintelor insiruite,lipsa luminii si trecerea negradata de la public la privat. Situl nostru din cartierul Vatra Luminoasa era amplasat pe locul unei foste livezi de duzi, acesta aflandu-se intre locuintele insiruite deja existente si o zona industriala, astfel considerand necesara crearea unei zone-tampon prin reinvierea livezii,pe care am preluat-o ca element ordonator al proiectului: dintr-o banda functionala “evadeaza” spatii mari, vitrate catre strada si catre livada, acestea osciland in functie de gridul original al copacilor pentru fiecare locuinta. Individualizarea locuintelor este astfel posibila, insa acestea nu pot fi vazute ca fiind de sine statatoare,fiecare spatiu vitrat,deschis, fiind cuprins intre doua benzi functionale. In cadrul unei unitati, se trece de la partea inferioara mai expusa, cu spatiu de studiu, la camera de zi si bucatarie situate la nivelul mediu si apoi catre dormitoare la partea superioara. Proiectul ofera o experienta diferita a locuirii, permitand de asemenea trecerea la nivelul solului catre livada si copaci, desfiintand limitele dintre loturi,precum si dintre public si privat, astfel modificand si relationarea in cadrul comunitatii, contextul istoric al livezii precum si vecinatatile imediate dictand conceptul.

Alte proiecte la tema «Locuințe inșiruite în Vatra Luminoasă»:

Odette Solomon
Atelier: Tavi Iliescu
Ana Ivan Gurzu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Adrian Rotaru
Atelier: Mircea Ochinciuc
Irinei Moise
Atelier: Anca Mitrache
Ioana Vrapcea
Atelier: Anca Mitrache
Alia Al Jabari
Atelier: Haytham Zeki
Bianca Nenciu
Atelier: Haytham Zeki
Valentin Ciobanu
Atelier: Bogdan Tofan
Tatiana Manoli
Atelier: Bogdan Tofan
Stefania Petrisor
Atelier: Adrian Spirescu
Irina Tava
Atelier: Adrian Spirescu
Diana Mardale
Atelier: Anca Oțoiu
Adela Pancencu
Atelier: Anca Oțoiu
Roxana Dan
Atelier: Emil Barbu Popescu
Iulia Elena Radion
Atelier: Emil Barbu Popescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/