UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

SPATIU URBAN – EXPERIMENT

Autori: Alexandra Berdan, Maria Daria Oancea
Atelier: prof.dr.arh. Stefan Scafa-Udriste
An univ. 2010-2011
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 5, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Transitional spaces - Biblioteca si Muzeu media in vecinatatea Garii Filaret

Urmărind intenția de restructurare a zonei din vecinătatea Gării Filaret proiectul creează un nou pol urban periferic, ca instrument al decongestionării centrului. La scară teritorială, propunerea constă în realizarea unui parcurs pietonal, ce are ca punct inițial o nouă piață urbană, spre care se va deschide fosta clădire a gării, unde propunem realizarea unei săli pentru audiții și reuniuni. Acestă reconversie funcțională e vizibilă și la nivel urban. Funcțiunea sa de punct de distribuție în teritoriu este reinterpretată la scara cartierului, căpătând un caracter pietonal. Pentru a detalia acest demers urban am ales ca punct focal piața din vecinătatea gării, pe care am studiat-o ca spațiu de permeabilitate bidirectional. În sens longitudinal, piața își asumă rolul de element de dispersie în teritoriu. Pe direcție transversală, ea se deschide către Parcul Carol și realizează trecerea către un spațiu destinat workshopurilor și atelierelor de comunicație vizuală ce urmează să se desfășoare în curtea actualei tipografii. Se crează astfel o serie de spații publice interconectate cu valențe diferite. Dacă situl reprezintă un punct important al conexiunii fizice, societatea contemporană se află într-un moment al tranziției către conectivitatea digitală. Funcțiunile alese sunt corelate cu reinterpretarea actuală a noțiunii de infrastructură. Am ales deci universul media, ca punct de legatură între spațiul fizic și cel virtual, fiind reprezentat printr-un muzeu și o bibliotecă media. Muzeul va găzdui arta digitală, instalații media, performance sau screening-uri. Urmărind vitalitatea spațiului public, spații comerciale, baruri sau puncte individuale de expunere sunt amplasate la nivelul parterului. Un alt element important al sitului consta în alăturarea dintre construcții industriale cu o pronunțata dezvoltare orizontală și țesutul rezidențial alveolar. Volumetria muzeului le reinterpretează, dezvoltând simultan ideea de ritm si cea de orizontalitate. Pe de altă parte, biblioteca constituie un element de prestanță ce susține compoziția urbană. Nodul central împarte funcțional biblioteca: înspre sud este amplasată, la fiecare nivel, partea de depozitate a cărților și suporturilor media, iar înspre piața sunt orientate spațiile 'publice' de studiu, accesul fiind liber la raft. Acestea sunt definite printr-o succesiune de platforme care recrează la altă scară, ritmul volumelor muzeului. Spectacolul spațial susține imaginea spațiului public.

Alte proiecte la tema «SPATIU URBAN – EXPERIMENT»:

Iulian Bancau
Atelier: Virgil Polizu
Andreea Tanasele
Atelier: Virgil Polizu
Tamina Lolev, Matei Niculescu
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Irina Bazac
Atelier: Radu Tanasoiu
Andrei Mazureac
Atelier: Radu Tanasoiu
Alina Brutaru
Atelier: Radu Tanasoiu
Alin Mihai Patru
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Bogdan Tanase Marinescu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/