UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

CULTURA

Autor: Gruia DUMITRESCU
Atelier: prof.dr.arh. Adrian Spirescu
An univ. 2010-2011
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

MUZEUL APEI SI ECO-HOSTEL LA OLANESTI
Proiectele de Cultură și Turismul au fost concepute în cadrul atelierului nostru ca un studiu unitar. Amplasamentul a fost propus în stațiunea Olănești, în arealul împădurit al unui parc natural. În acest cadru, pe un teren cu permisivitate de construire, cerința temei a însemnat conceperea unui muzeu al apei, aceasta din urmă fiind văzută ca element de identitate al zonei Olănești- precum și un spațiu de cazare turistică. Raportarea la sit și program, înțelegerea mecanismelor de percepție în ansamblul relaței peisaj antropic-peisaj natural, precum și sondarea semnificațiilor apei, a deplasat treptat căutările studenților în direcția unei forme unice, capabilă să îmbine cele două programe cerute prin temă. Pe parcursul discuțiilor de atelier, abordarea funcțională a fost interiorizată și metamorfozată, fiecare căutând prin arhitectură o posibilitate de a fi împreună, un spațiu de odihnă și contemplare care să poată avea loc într-un cadru natural fragil Proiectele propun ideea de „ muzeu locuit” și transpun în forme construite - în maniera specifică fiecărui autor - ideile care s-au coagulat pe parcursul corecturilor și discuțiilor de atelier. Preocuparea studentilor este indreptata catre intelegerea golului ca element figural al obiectului de arhitectura, locuirea/odihna petrecându-se în cadrul limitei, al „peretelui locuit”. Apa ca element natural și poetic a stat la baza reflecției arhitecturale, dar nu a constituit element de expunere, proiectele atrăgând atenția asupra naturii ei non-captive.

Alte proiecte la tema «CULTURA»:

Sabrina Ene
Atelier: Anca Otoiu
Elisabeta Dinu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Razvan Tivu
Atelier: Adrian Spirescu
Catalin Caragea
Atelier: Gabriela Tabacu
Iris Popescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Dana Corina Cristescu
Atelier: Bogdan Tofan
Andrada Ispas
Atelier: Iulia Stanciu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/