UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

STRUCTURĂ – ARHITECTURĂ – TEHNOLOGIE

Autor: Tamina Lolev
Atelier: prof.dr.arh.Stefan Scafa-Udriste
An univ. 2010-2011
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 5, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Turnul este amplasat intr-un sit cu o pozitie strategica: face parte dintr-un viitor centru de afaceri in zona Timpuri Noi, ce va constitui un important pol urban. Pozitia sitului in cadrul acestui ansamblu este una de colt, fiind marginit de Dambovita si Splaiul Unirii, de Bulevardul Nerva Traian continuat cu pasajul peste Dambovita prevazut in PUZ si de doua strazi de categoria a treia si a patra. Data find aceasta pozitie, elaborarea conceptului a tinut cont in prima instanta de raul Dambovita ca element generator de activitati in cadrul orasului, de a lungul timpului, si de Splaiul unirii, ca axa importanta ce leaga centrul orasului de intrarea dinspre Calea Vacaresti Astfel,turnul de 26 de etaje este inclinat in semn de condescendenta si retras fata de Dambovita la limita maxima data de edificabil in partea de NE a sitului, pentru a lasa spatiul din fata sa sa respire si pentru a permite dezvoltarea unui corp de 6 etaje ce contine functiunile anexate turnului. Acest corp, prin pozitia si forma sa- elansata, intr-o consola impunatoare- realizeaza un landmark al acestei zone si marcheaza, de asemenea, intrarea principala. La nivel structural, turnul este conceput dintr-un nod central de beton, de dimensiuni considerabile, si din cadre metalice pe contur, contravantuite si cu stalpii pe toata inaltimea turnului. Corpul adiacent este sustinut de trei grinzi cu zabrele. La nivelurile inferioare, cele doua structuri se intersecteaza, echilibrandu-se una pe cealalta. Din punct de vedere al anvelopantei, turnul este inchis cu fatada dubla de sticla, pana la schimbarea inclinatiei, de unde, nemaiavand nevoie de protectie solara, se continua fatada simpla de sticla. Corpul inferior este acoperit cu material opac si deschis, perforat dupa un joc generat de grinzile cu zabrele, iar la ultimul nivel este deschis cu sticl, pentru a oferi vedere inspre Dambovita si pentru a constitui un spectacol noaptea.

Alte proiecte la tema «STRUCTURĂ – ARHITECTURĂ – TEHNOLOGIE»:

Traian Coltan
Atelier: Florin Biciusca
Iulian Bancau
Atelier: Virgil Polizu
Gabriel Mihalea
Atelier: Viorel Hurduc
Alexandru Ilca
Atelier: Viorel Hurduc
Adriana Popa
Atelier: Viorel Hurduc
Mara Bogoescu
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Cristina Baltoi
Atelier: Radu Teaca
Andrei Mazureac
Atelier: Radu Tanasoiu
Alina Brutaru
Atelier: Radu Tanasoiu
Alexandru Popescu
Atelier: Radu Tanasoiu
Maria Corina Osiac
Atelier: Florin Biciusca
Adelina Popescu
Atelier: Florin Biciusca
Teodora Albu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Oana Dumitrache
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Bogdan Tanase Marinescu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Adela Iacoban
Atelier: Constantin Dobre
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/