UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Spatiu urban - Experiment

Autori: George ERCUS, Irina CHIREU
Atelier: Conf.dr.arh. Gheorghe ROSU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 5, sem. 2
index proiecte | detalii tema

SOLUTIA PROPUSA prin proiect are urmatoarele premise:

Zona are un putenic caracter rezidential, un tesut traditional istoric care este pe cale de a fi distrus prin demolari, lasare in paragina a constructiilor si inlocuirea cu alte constructii noi care de multe ori neaga regulamentul si situatia existenta. Avand o pozitie centrala in oras este victima unor speculatii imobiliare si necesita un regulament prin care sa permita o mediere intre interesul privat si cel public. Economia scazuta a zonei, lipsa dotarilor si functiunilor atractive, contribuie la degradarea zonei care din fericire are un important potential economic.

Interventia propusa de reconversie si regenerare urbana trebuie facuta la nivel local dar si la nivelul intregului oras : Prin propunerea unor functiuni importante turistice si beneficiind de proximitatea celor doua parcuri, zona ar capata un interes sporit si ar echilibra necesarul dotarilor pe teritoriul municipiului Bucuresti. O analiza amanuntita a zonei releva faptul ca lipsa dotarilor si lipsa grijei pentru spatiul public au o influenta centrifugala asupra acestei zone. O interventie coerenta presupune integrarea intr-un sistem unitar a functiunii rezidentiale si functiunii de dotari si publice in asa fel incat cele doua sa se ajute si sa se influienteze reciproc. Este nevoie de un impuls economic si stilistic care ar genera un inters in zona, si ar radia catre pereferia sitului studiat, ar reduce poluarea si degradarea prin ridicarea economiei, a calitatii spatiului public si cel rezidential. Astfel rezultand urmatoarele functiuni:

LOCUIRE. Ansamblul de locuinte colective si individuale completeaza zona rezidentiala si realizeaza trecerea de la zona exclusiv rezidentiala catre zonele de interes public si dotari. El completeaza frontul generand un soi de pieteta in fata bisericii folosind o tipologie a existenta si traditionala caracteristica zonei. Are parterul comercial, si reprezinta o zona de tranzitie gradata dispre zona rezidentiala catre parcul Carol.

AGREMENT SI RECREERE-RECONVERSIE (muzeu, expositii, alimentatie publica). Zona adiacenta parcului are caracter recreativ in directa relatie cu parcul si cuprinde cladirea fostei fabrici FILARET propusa spre reconversie functionala , strada str. Generalul Candiano Popescu este deviata si transformata in piatonal. Astfel se genereaza un centru local cu functiune mixta, marginita pe de o parte de functiuni comerciale si alimentatie publica birouri, si locuire colectiva si individuala .

DOTARI SI ALIMENTATIE PUBLICA

HOTEL. In vecinantatea strazii Marasesti au fost propuse functiunile publice si semipublice de hotel si birouri care au parterele comerciale si accesibile publicului. Tipologia de spatii creata este tip incinta prezenta in acest stadiu pe sit, rezultand un tesut regulat, cu fronturi continue si discontinue, cu curti interioare integrate intr-un sistem de curti care joaca rolul unui pietonal avand ca punctul de interes final ansamblul format din reconversia uzinei si piata locala marcata de un turn cu inaltime de 50 m.

ACCESIBILITATE. Au fost propuse doua strazi pe sit, strada principala care strapunge situl dinspre str. Marasesti si str.Calea Serban Voda, avand un traseu gradat cu front continuu si discontinuu, animat de diferite functiuni si tipologii de spatii, care devin surprinzatoare pe masura avansarii catre centrul parcelei. Alta strada vine sa continue sesutul traditional vechi si are rolul de separare intre functiunea de locuire si cea publica. Leaga strazile Marasesti si str. Olimpului.

Alte proiecte la tema «Spatiu urban - Experiment»:

Lucia Lau, Andreea Luca
Atelier: Mihail Dan Cocheci
Florentina Badea, Olivia Spataru
Atelier: Petru Gheorghiu
Csaba Gabor, Forro Hunor
Atelier: Gheorghe Rosu
Irina Sapunaru, Ana Maria Aneci
Atelier: Corneliu Ghenciulescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/