UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Spatiu urban - Experiment

Autori: Csaba GABOR, Forro HUNOR
Atelier: Conf.dr.arh. Gheorghe ROSU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 5, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Situl se afla intr-o zona centrala a capitalei si astazi reprezinta o zona cu functiuni mixte. Este o insula urbana, flancata de strazile: b-dul Marasesti, strada General Candiano Popescu si parcul Carol, strada Frigului, calea Serban Voda si strada Olimpului. Ocupa o suprafata importanta, care nu functioneaza din punct de vedere urbanistic dar nici din punct de vedere arhitectural. Reprezinta o fosta zona industriala, care incepand cu perioada abandonarii fabricilor, ca si toate celelalte zone industriale, se destructureaza. Incep insertiile a diferitelor functiuni in el, insa fara analize care erau necesare si fara realizarea planurilor urbanistice. Aceste insertii au condus la destructurarea zonei. Situl reprezinta o incinta, cu diferite cladiri pe margine si cu zone libere sau constructii in stare de degradare in interior. Aceste constructii din interiorul incintei faceau parte de fosta fabrica, astazi insa sunt abandonate, ori sunt folosite ca depozitari, garaje, etc. Cladirile care constituie mariginea incintei sunt locuinte colective, cladiri de birouri si locuinte individuale.

Analizand situl, am cautat calitatile sale pe care sa le punem in valoare si disfunctiile sale pe care sa le reparam, reinviind astfel acest sit nesufletit. Analiza functiunilor arata ca aceasta insula urbana dinspre calea Serban Voda si strada Olimpului este marginita de case, casute individuale cu un regim de inaltime parter, parter si 1 etaj, sau parter si 2 etaje in general. Dinspre bulevardul Marasesti insa acest front devine dicontinuu, avand locul unor insertii a unor birouri si locuinte colective cu parter comercial, cu un regim de inaltime de partert si 4 etaje. Dinspre strada General Candiano Popescu si parcul Carol, nu mai regasim acele locuinte individuale, frontul este caracterizat de discontinuitate. Este alcatuit din locuinte colective cu parter comercial, cladiri de birouri si o fosta fabrica care astazi gazduieste birouri si parcari. Fata in fata cu aceste fronturi gasim fronturi dominate de locuinte individuale, cu exceptia strazii General Candioano Popescu, unde se afla limita estica a parcului Carol cu Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida. Aceste cladiri formeaza limita incintei, in interior aflandu-se cladiri care faceau parte de fostele fabrici, cladiri in stare de degradare astazi, care functioneaza ca garaje, depozitari sau sunt abandonate. In ceea ce priveste valoarea acestor cladiri, putem vorbi in general despre cladiri nevaloroase. Nevaloroase din punctul de vedere al degradarilor (cazul cladirilor vechi), ori nevaloroase din punctul de vedere al arhitecturii pe care o reprezinta (cazul cladirilor noi). Cladirile vechi cu degradate vor fi renovate sau demolate. Interiorul incintei reprezinta un nucleu format din cladiri vechi degradate, nevaloroase, majoritatea lor putand fi demolate. Astfel rezulta un teren degajat important, posibil de dezvoltat din punct de vedere urbanistic si arhitectural. Trebuie amintite cateva cladiri importante, care avand o valoare arhitecturala si de functiune pot fi puncte de referinta importante in amenajarea sitului. Ele sunt: Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, Uzina electrica Filaret si Biserica Alexe. Analiza circulatiilor arata ca insula este marginita de strazi carosabile, zone pietonale fiind trotuarele asociate strazilor. Interiorul incintei este carosabil in sensul accesarilor parcarilor si garajelor. Fronturile in zonele caselor individuale sunt compacte, continue si reprezinta un tesut compact, iar la unele dintre zonele unde au avut loc insertiile, au devenit discontinue.

Conceptul urmeaza analiza sitului, este o reactie la problemele rezultate din analiza. In urma analizei vor fi demolate o serie de constructii nevaloroase, industriale din interiorul incintei.

Concluzii: insula este foarte mare, fara cai de circulatii, este nevoie de impartire prin cai de circulatii propuse; zona este o zona destructurata cu functiuni neadecvate, este nevoie de o restructurare si refunctionare; din punctul de vedere al functionulor, datorita functiunuilor si cladirilor existente, zona are potential cultural/recreational, potential comercial, si potential rezidential; insertiile actuale reprezinta interventii locale care nu tin cont de contextul lor, este nevoie de interventii care sunt tratate in ansamblu si care tin cont de context; Cladirile valoroase ale sitului nu sunt evidentiate, nu sunt puse in valoare; este nevoie de o solutie care la pune in valoare (Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, Uzina electrica Filaret, Biserica Alexe); S-a propus o serie de spatii publice (piatete), care domina compozitia si care sunt prime fata de forma cladirilor. Ele sunt concepute astfel incat sa puna in evidenta cladirile valoroase ale sitului. Astfel se creeaza o legatura vizuala directa intre muzeu si uzina, si o legatura vizuala indirecta intre biserica si muzeu, respectiv uzina. Marimile cladirilor vor fi accentuate gradat, din directia locuintelor individuale in directia parcului. In strazile care erau marginite de froturi continuu, dar in timp au devenit discontinue, fronturile vor fi completate, reintregite, legandu-se de ritmul si scara locuintelor individuale. Uzina electrica Filaret reprezinta un caracter si un potential de functuine culturala, recreationala. Se propune extinderea ei si legarea de o constructie noua, cu o functiune culturala. Zona locuintelor individuale si zona de locuire in general genereaza un potential de functiune comerciala. Zona locuintelor colective, noi construite sugereaza o functiune de locuire, in continuarea lor, cum au fost ele incepute, de tip incinta.

Alte proiecte la tema «Spatiu urban - Experiment»:

Lucia Lau, Andreea Luca
Atelier: Mihail Dan Cocheci
Florentina Badea, Olivia Spataru
Atelier: Petru Gheorghiu
George Ercus, Irina Chireu
Atelier: Gheorghe Rosu
Irina Sapunaru, Ana Maria Aneci
Atelier: Corneliu Ghenciulescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/