UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Proiect Urban

Autori: Catalina NECHIFOR, Ignacio MONTOJO
Atelier: Prof.dr.arh. Zeno BOGDANESCU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 5, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Amplasament si Limite

Situl se gaseste in apropiere relativ mica de Piata Unirii, in interiorul inelului central al orasului, intr-o pozitie privilegiata din punct de vedere al accesibilitatii si al expunerii sale catre oras, dar nu intr-o maniera care sa sufoce prea mult situl. Delimitat de Bd. Unirii la Nord, Str. Minerva Traian la Est, Str, Octavian Goga si Pasajul Marasesti la Sud si Bd. Mircea Voda la Vest, situl este accesibil cu masina si cu mijolace de tarnsport in comun, pe laturile lungi. Limitele reprezentate de circulatia puternica din zona nu sunt insa atat de perceptibile vizual ca cele date de masa impunatoare a fronturilor lungi si monotone (chiar daca incomplete pe alocuri) ale blocurilor din perioada ceausista care se regasesc pe 3 laturi, Cea de-a patra latura beneficiaza de deschiderea catre Bibioteca Nationala (in stadiu de constructie) si Dambovita care o margineste la Vest, prin intermediul unui spatiu verde.

Concluzii

Ca urmare a demolarii masive de la sfarsitul anilor ’80 precum si a introducerii blocurilor inalte (30 –36 m inaltime) la frontul starzii, se creeaza imaginea strazii coridor, care intrerupe tesutul vechii si il marunteste atat de mult, incat pe sit nu se mai citeste o logica clara, coerenta si preexistenta pe care sa o prealuam in propunerea noastra pentru a reda o identitate acestui loc gol.

Propunere

In urma acestei concluzii am ales sa ne impunem noi o noua ordine, bazata pe ideea de a forma un tesut mai dens, in care sa se regaseasca tipologii clare de spatii existente in orasele traditionale, care sa creeze o ambienta placuta si care sa atraga tocmai prin simplitatea, rigoarea, dar si siguranta, pe care un spatiu bine definit ti-l confera. In acest scop am ales sa folosim insula ca modul repetat intr-o trama regulata, care prin dispunerea, spargerea sau eliminarea masei sale genereaza spatii publice si spatii private bine definite in interiorul sitului, si mai deschise catre limitele sale, in special catre colturi. Dimensionarea insulei in plan si in elevatie, precum si dispunerea diferitelor functiuni, a tinut cont de insorirea naturala, optandu-se pentru inaltimi nu foarte mari. In acelasi timp, ocuparea terenului se realizeaza prin densitatea masei construite. Dispunerea insulelor si a spatiilor publice s-a realizat in paralel cu crearea unei ierarhii a tramei stradale, care sa permita atat accesul carosabil la cladiri si la parcarile subterane, dar si sa creeze zone pietonale catre care sa se deschida activitati comerciale si de loisir. Prin introducerea unui mic parc in coltul de SV se doreste realizarea unei legaturi cu malul Dambovitei, care sa continue si inspre interiorul insulei printr-o promenada mai generoasa.

Program

Functiunile pe care le propunem pentru acest sit sunt, pe langa cele de locuire si comert care se impletesc cu studiourile pentru profesiile liberale si, pozitionate perimetral birouri mai inalte de inchiriat, doua institutii culturale, care se completeaza una pe cealalta prin functiune ( un Teatru, respectiv o Scoala de Arte Teatrale) si care par ca isi “disputa” piata centrala, dar - prin functionarea in momente diferite ale zilei, si orientarea lor ca atare – care asigura astfel animarea spatiului urban pe tot parcursul zilei.

Alte proiecte la tema «Proiect Urban»:

Alexandra Andone, Alexandru Patrichi
Atelier: Zeno Bogdanescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/