UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Upgrade - continuity and change

Autor: Alexandra Berdan
Atelier: prof.dr.arh. Stefan Scafa-Udriste
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Sinteza de Proiectare, an 4, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Hrubele de pe Bulevardul Stefan cel Mare din Iasi au fost descoperite 1983, in timp ce se excavau fundatiile unui bloc de locuinte. Santierul a fost imediat oprit, iar reputatii arheologi Nicolae si Maria Puscasu au inceput sa cerceteze vestigiile. S-a stabilit ca sunt pivnitele unei case boieresti, construite in urma cu circa 200 de ani, si au cerut autoritatilor comuniste sa nu le distruga. In urma cercetarilor amanuntite ulterioare istoria locului s-a dovedit a fi chiar mai complexa de atat. Locul prezinta de fapt o suprapunere de straturi istorice extrem de interesanta. S-au descoperit, absida altarului unei biserici distruse prin incediu in 1408, precum si o serie de locuinte ale cartierului merstesugaresc ce o inconjura - destruse tot in 1408. apoi in vremea lui Alexandra cel Bun (putin dupa 1432) pe acelasi loc s-a ridicat o construtie de mari dimensiuni care cuprindea o sala centrala de 150m diametru. Dupa moartea lui Alexandru cel Bun, urmand o perioada de instabilitate politica, cladirea a fost distrusa partial. Apoi in 1457, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, s-au ridicat o serie de locuinte cu front continuu la strada. In secolul XVII se construiesc doua cladiri cu desfasurata la strada de 40 si 35 de m, din care se pastreaza pana azi compartimentarile. Ceea ce arata suprapunerea de straturi este pe de o parte evolutia si dezvoltarea continua a orasului dar si continuitatea istorica de aliniament la strada (bulevardul Stefan cel Mare de azi), ceea ce arata inca o data ca nu intamplatoare a fost asezarea resedintei domnesti (Palatul Culturii) in capatul de perspectiva al acesteia. "Arheologia este stiinta care identifica sau ascunde subit,care recompune, resusciteaza sau localizeaza ceea ce a fost odata. Munca arheologului necesita discountinuitati in spatiu si timp pentru a obtine motive si idei despre ceea am fost si ce suntem."

Alte proiecte la tema «Upgrade - continuity and change»:

Adriana Popa, Ioana Voicu
Atelier: Zoltan Takacs
Oana Popovici
Atelier: Virgil Polizu
Iulian Bancau
Atelier: Virgil Polizu
Lavinia Lungu
Atelier: Toma Olteanu
Mara Bogoescu
Atelier: Stefan Scafa-Udriste
Sabina Barascu
Atelier: Radu Teaca
Andreea Calina
Atelier: Radu Teaca
Mihai Eugen Preda
Atelier: Radu Tanasoiu
Andrei Banu
Atelier: Radu Tanasoiu
Adriana Ursan
Atelier: Radu Tanasoiu
Ioana Adelina Popescu
Atelier: Florin Biciusca
Corina Osiac
Atelier: Florin Biciusca
Sibel Bactisa
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Rares Dragoiu
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Oana Dumitrache
Atelier: Daniela Radulescu-Andronic
Miruna Raducu
Atelier: Dan Serban
Alexandra Buleu
Atelier: Dan Serban
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Orar – toate facultățile
ORAR Sem1.20-21 - v3.3_1009.pdf
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/