UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

SPAȚIU-STRUCTURĂ-EXPRESIE

Autor: Oana MURESAN
Atelier: prof.dr.arh. Emil Barbu POPESCU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Dat fiind situl – Parcul Herăstrău, caracterizat pe deplin ca fiind un loc de promenadă, înscris și în seria parcurilor cu tematică culturală, se propune o „promenadă arhitecturală” cu caracter pronunțat, dat de masivitatea structurii. Obiectul de arhitectură, sera (privită ca pavilion al plantelor pe care le găzduiește), se vrea a fi din punct de vedere formal rezultatul unor calități spațiale preluate atât de la pavilioanele din Potsdam, găzduite în apropierea salbelor de lacuri din Germania (zone ce și-au lăsat amprenta în proiectarea acestui parc, după cum autentifică și proiectul de reabilitare cu valență culturală a Parcului Herăstrău), cât și de la modelul englez al pavilioanelor ascunse, model ce se regăsește de asemenea în proiectarea inițială a parcului, prin intervențiile semnate Doicescu, Creangă, Joja. Structura masivă din lemn lamelar și anvelopanta din sticlă fațetată, fixată cu silicon structural, propune în spațiul pe care îl definește în interior o reluare perceptivă a scenografiei exterioare din cadrul vecinătății : „insula” de rhustyfyna, scenografie compusă din lumină, culoare și reflexie. Astfel, pe amprenta dată de trama structurală ce se constituie în conformitate cu forma, interiorul propune un joc de culoare prin găzduirea următoarelor plante agățătoare : vitis coignetiae, lonicera x italica, nyssa sinensis, hedera hibernica și amelanchier lamarckii, recreând ambianța dată de jocul colorat al plantei rhustyfyna. Un traseu interior se constituie și din amenajarea unor pelicule de apă, tot pe amprenta structurală, pentru a relua efectul de reflexie al scenografiei. Lumina contribuie la crearea acestei scenografii prin filtrarea ei de către masivitatea structurală, implicând apariția unor umbre succesive ce definesc profunzimea spațiului „curb” la nivelul ochiului.

Alte proiecte la tema «SPAȚIU-STRUCTURĂ-EXPRESIE»:

Bianca Moldoveanu
Atelier: Adrian Spirescu
Silvia Funieru
Atelier: Mircea Ochinciuc
Alice Ionita
Atelier: Mircea Ochinciuc
Anca Ioana Ionescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Consferenț
Atelier: Anca Mitrache
Ana Tofan
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/