UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

SPAȚIU-STRUCTURĂ-EXPRESIE

Autor: Anca Ioana IONESCU
Atelier: prof.dr.arh. Emil Barbu POPESCU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Casa nuferilor

Proiectul Adăpost pentru o plantă are la bază analiza spațiului Grădinii Botanice Cotroceni. Parcurgerea sitului a condus la crearea unei hărți compuse din imagini fotografice perspective, în care alternează bariere de pomi și spații alveolare vegetale generate spontan. În subzona S-V apar elemente reper : spațiu circular determinat de o vegetație înaltă din esențe rare (12–13 m), un lac cu nuferi, zona cascadei, zona movilelor de pământ. Sera propusă este a body of skin of water – o „structură de apă”, o bucată de lac ce completează iazul cu Nuphar lutea și Nymphaea alba. Geometria corpului are ca punct de pornire funcția sinus (ciclul de viață al unui val) și evoluția dinamică, sub factori fizici, a unei picături (sferă, corp elipsoid, diviziune în corpuri unite, blob). Aceste relații au creat o formă atașată și acomodată în final lacului, integrată în modulația movilelor învecinate. Se creează un lac interior, dual lacului exterior. Cele două bucăți de lac se află la același nivel și sunt separate de layer-ul transparent aplicat peste sistemul structural. De la suprafața apei se ridică patru cilindri de sticlă cu diametru egal și înălțimi diferite, incubatoare vegetale în care nuferii pot fi priviți de jos în sus. Spațiul este parcurs de o pasarelă cu un sistem structural propriu și înălțime variabilă. Sistemul structural al întregului ansamblu este compus din coaste de lemn stratificat și inele metalice, idee preluată de la magazinul Peek & Cloppenburg din Köln, proiectat de arhitectul Renzo Piano. Spațiul obținut este un adăpost în care nuferii din lacul exterior trăiesc tot anul, protejați, dar înveliți în imaginea sălbatică a sitului.

Alte proiecte la tema «SPAȚIU-STRUCTURĂ-EXPRESIE»:

Bianca Moldoveanu
Atelier: Adrian Spirescu
Silvia Funieru
Atelier: Mircea Ochinciuc
Alice Ionita
Atelier: Mircea Ochinciuc
Oana Muresan
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andrei Consferenț
Atelier: Anca Mitrache
Ana Tofan
Atelier: Anca Mitrache
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/