UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

CULTURA: Fundatia culturala Gellu Naum

Autor: Alexandru SENCIUC
Atelier: prof.dr.arh. Mircea OCHINCIUC
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Situl poseda o reminescenta profunda a scriitorului Gellu Naum vizibila atat prin casa memoriala, cat si prin atmosfera generala a peisajului, reminescenta care invariabil marcheaza orice fel de interventie asupra acestuia. Proiectul reprezinta atat un raspuns dat contextului cat si o delimitare fata de acesta prin creearea unui mediu nou. Constructia este o mare camera subterana, simbol al unui univers, articulata prin diferite mecanisme, traversata de o pasarela, cu rol de a reda unitatea ansamblului si care de asemenea creeaza un traseu in interiorul acestui spatiu. Una din primele articulatii reprezinta separatia dintre spatiul public(al expozitiei) si cel privat(al atelierului) materializata printr-un perete fals alcatuit dintr-un dublu strat de material elastic transparent ce vibreaza. Accesul in spatiu se face prin intermediul unei platforme ce coboara in subteran, realizand astfel o intrare inversata in interiorul expozitiei. Exista un dialog intre noul spatiu al fundatiei si cel al casei memoriale in tunelul subteran ce face legatura dintre spatiul fundatiei si pivnita casei(devenita o mica biblioteca) astfel incat spatiul major al casei memoriale sa fie folosit ca si camera de lectura. Celelalte mecanisme le voi enumera: lacul de deasupra camerelor de cazare, luminatorul, cafeneaua, sistemul ce creeaza un curent vertical de aer din dreptul luminatorului, incizia in teren, banca scriitorului din gradina, scara de acces inspre lac, mecanismul luminilor si platformelor din spatiul expozitional. In sfarsit rezulta o complexitate destul de mare a spatiului care, o data perceputa, devine desueta si aduce din nou la suprafata simpla camera subterana.

Alte proiecte la tema «CULTURA: Fundatia culturala Gellu Naum»:

Cassandra Pop
Atelier: Mircea Ochinciuc
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/