UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

CULTURA: Centru pentru itinerarii culturale

Autor: Cristina IONESCU
Atelier: conf.dr.arh. Alexandru VASILIU
An univ. 2009-2010
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Amplasamentul proiectului se afla in spatele unor cortine de beton construite in perioada regimului comunist, in spatele lor af landu-se un tesut traditional , cu locuinte unifamiliare sau de raport, joase de P+1 - P+3. Intre aceste doua forme de oras orasul modern si orasul traditional apar spatii reziduale(cum este cel de fata). Reintegrarea acestor spatii in circuitul turistic si economic are ca scop cresterea calitatii vietii in prezenta criza de spatii publice. Cladirile din jur creaza o delimitare imaginara a sitului in care se insereaza obiectul de arhitectura sip e care se proiecteaza. Cladiri din diverse perioade, in diverse stiluri, limbaje, materiale- toate acestea creaza un colaj. Cladirea obiect are ca scop a fi un landmark cultural, care atat prin forma care pare a aduna energiile din jur, exprima tensiunea unui tesut urban dificil. Surpriza consta in descoperirea treptata a statiului interior La subsol se creaza o "piateta" din care se face accesul propriu-zis in centrul cultural, in zona de expozitie, sali de conferinta facandu le sa poata functiona la fel de bine impreuna cat si separat. Tot spatiul interior se subordoneaza unei grile structurale. Desfasurarea unor samburi care ascund functiunile care necesita a fi inchise, separa spatiul interior si permite desfasurarea intre ei a celorlalte functiuni.  Tot de la nivelul piatetei se poate accesa o rapa care ajunge la nivelul solului si mai departe care va face legatura cu centru de cazare(Hostel) La nivelul solului se urmareste aceeasi grila de 8*8. din alei si arbusti, creaind un spatiu public agreabil atat de necesar in acest loc.

Alte proiecte la tema «CULTURA: Centru pentru itinerarii culturale»:

Dacian Gheban
Atelier: Alexandru Vasiliu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/