UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

LOCUIRE COLECTIVĂ

Autori: Flavia Maria RADU, Maria Elena OPRESCU
Atelier: prof.dr.arh. Anca OTOIU
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Faza I:

Am urmarit sa realizam din complexul de locuinte colective o interventie la scara urbana. Abordarea de tip urbanism liber specifica în Drumul Taberei, nu acorda atentie perceptiei pietonului asupra orasului. Prin urmare, am încercat sa recream spectacolul strazii traditionale introducând un pietonal supraînaltat care, iesind din sit, da un impuls dezvoltarii întregii zone.

Traversând cartierul, podul astfel creat grupeaza diferite centre de functiuni publice.Ratiunea ridicarii sale de la sol consta în caracterul diferit fata de existent dar si în intentia de a elibera spatiul verde.La nivelul sitului, cele doua paliere, unul natural si unul prin excelenta urban, se completeaza rerciproc , unite fiind pe verticala.Elementul de mediere îl reprezinta picioarele podului care, pe lânga rolul structural, adapostesc nodurile de circulatie si mici functiuni comerciale.

Spatiul urban amplu permite, în zona de nord, ridicarea unor accente.

Atmosfera de furnicar urban la nivelul podului este sustinuta de prezenta spatiilor publice diversificate cât si a multitudinii de poduri pasarele si cursive, cu valoare de promenada, a caror finalitate este locuinta si spatiul comunitar.În acest context, spatiile private sunt orintate catre exterior, catre verde, iar cele comunitare anima strada interioara.

Faza II si III:

Am cautat sa ajungem la o apropiere între spatiul public si cel al locuintei, fara ca acest lucru sa fie în detrimentul vreuneia dintre ele.Daca la nivelul parcului si cel al podului avem spatii publice, în special comerciale, la etajele superioare dedicate locuirii, sunt intercalate mici spatii de uz comunitar: o mica bilblioteca de împrumut, centru de închireiere media, after school, spa?iu de bricolaj. În timp ce aceste spatii sunt orientate catre strada interioara, locuintele se deschid cu precadere spre exterior, spre parc. Pentru a nu fi afectata intimitatea locuintei, am interpus între aceasta si cursiva (în care vedem echivalentul strazii) un spatiu tampon.

Apartamentele, în functie de numarul de dormitoare, se dezvolta pe unu, doua sau trei nivele. Diferitele tipologii de apartamente sunt compuse din acelasi unitati spatiale, putând fi oricând recompartimentate. Se îndeplineste astfel cerinta de flexibilitate atât la nivelul apartamentelor cât si la cel al ansamblului. Acest lucru este posibil si prin felul în care am pozitionat punctele umede catre peretele dinspre strada interioara, dublându-l pe acesta pentru a permite aparitia unui gol de instalatii.

Ca tratare a fatadei, am studiat doua varinte. În cea dintâi, tot volumul este placat cu tabla de cupru, iar în cea de-a doua este îmbracat în caramida aparenta ceea ce îi confera impresia de masivitate asezata pe pod.

Alte proiecte la tema «LOCUIRE COLECTIVĂ»:

Victor Ciurea, Andreea Ionascu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Radu Lesevschi, Diana Stanciulescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Ioana Voicu Andra Noana
Atelier: Octavian Iliescu
Gabriela Barbulescu
Atelier: Octavian Iliescu
Daria Oancea, Patricia Homiceanu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Irina Nedelcu, Alex Vasile
Atelier: Mircea Ochinciuc
Liana Gheorghe, Carmen Ducuta
Atelier: Ioan Lucacel
Bianca Gioada, Elena Marcu
Atelier: Adrian Spirescu
Andrei Mitrus, Catalin Sandu
Atelier: Adrian Spirescu
Paula Dumitrescu, Silviu Vultureanu
Atelier: Anca Mitrache
Biborka Bartha, Radu Serban
Atelier: Anca Mitrache
Alexandra Buleu, Ecaterina Mocanescu
Atelier: Alexandru Andries
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/