UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

SPAȚIU PUBLIC: Spatiu public in Bucuresti

Autori: Otilia SORETE ARBORE, Radu RECHITEANU, Sanziana PANAITESCU
Atelier: prof.dr.arh. Niculae GRAMA
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 2
index proiecte | detalii tema

urban view : green ribbon project
sit: intersectia de la biserica armeneasca, bucuresti

o amenajare urbana la fel ca si orice interventie arhitecturala intr-un anume spatiu trebuie sa tina cont de anumite reguli stabilite de zona, de istoria sa iar in acelasi timp sa contribuie in mod benefic la dezvoltarea si inchegarea spatiului.

inca de la inceputul proiectului am realizat ca avem de-a-face cu un sit destul de dificil in sensul ca este dezvoltat preponderent longitudinal si isi are corespondent pe diagonala intersectiei rezultand doua spatii reziduale, fara o functiune precisa si neamenajate corespunzator, dat fiind ca si contextul in care se afla este la fel de divers si dificil- ne referim aici la frontul de cladiri care intruneste diferite stiluri arhitecturale, la interventia de sticla de peste strada care contrabalanseaza ca si inaltime o interventie asemanatoare pe diagonala. toate acestea dau pietonului obisnuit dorinta de a depasi cat mai repede acest spatiu din centrul bucurestiului si totodata o senzatie de claustrare datorata inaltimilor relativ mari si pietonalelor inguste.

drept urmare noi trei am considerat ca orasul bucuresti merita un cadou. conceptul pe care il prezentam este acela de panglica-un element care prin miscarea sa oscilatorie sa unifice situl si intersectia precum panglica leaga intre ele toate elementele unui cadou. panglica pe care o propunem apare ca o panza verde care pluteste deasupra spatiului ingropat care inglobeaza functiuni diverse precum o ceainarie amplasata circular, o serie de magazine si un spatiu expozitional. luminarea acestor spatii face posibila efectul de plutire pe care il dorim. totodata aceasta panza este perfoarata, iar alocuri prin goluri se inalta copaci. cu un nivel mai jos se afla o parcare cu 46 de locuri. totodata in cadrul acestui proiect aducem o propunere pentrul corespondentul sitului nostru pe diagonala - continuarea fasiei care sa includa o statie de tramvai (in prezent neamenajata si neutilizata) si un spatiu comercial.

Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/