UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

TURISM: Cazare pentru tineri

Autor: Corina Madalina ORLEA
Atelier: Conf. dr. arh. Iulia STANCIU
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Situl propus pentru rezolvare se afla intr-o zona de tesut urban unde se gaseste un mix de cladiri apartinand diferitelor perioade: interbelic, antebelic, dar si interventii noi. Situl propriu zis este in momentul de fata un maidan inconjurat de calcane, un spatiu cu mult potential dar inca ne-exploatat. Potentialul acestuia vine din faptul ca zona are o mare deficienta de spatiu public, de spatiu unde sa se gaseasca diverse cladiri comerciale care sa ajute la revitalizarea cartierului. Pornind de la acest aspect al sitului am incercat sa gasesc o rezolvare astfel incat sa raspund si cerintelor temei, si celor urbanistice (lipirea la calcan), dar si cerintelor cartierului. Astfel, solutia propusa porneste de la ideea unei piete publice, un spatiu de intalnire, de petrecere a timpului liber. Pentru a realiza acest lucru m-am folosit de doua volume, diferite, dar care se leaga si se sustin reciproc. Astfel, volumul de cazare si de casa a administratorului este unul compact, cu putine spatii vitrate spre strada, acestea regasindu-se in interior, cu deschidere catre multele curticele interioare rezultate. Acest volum compact este de fapt un fel de decor pe care se citeste volumul mare. Acesta are ca principiu de asezare in spatiu modul in care casele din zona sunt asezate, adica izolat in sit, desprins, independent. Acest volum adaposteste toate spatiile comerciale: cafenea, restaurant si sala de proiectie. Legatura intre cele doua volume se face printr-o placa, placa de acoperis a corpului de cazare ce coboara si se uneste cu etajul de restaurant al corpului cu functiuni publice. Aceasta placa contribuie la realizarea in dreptul calcanului principal a unei piete publice secundare, putand fi amenajata ca un semi-amfiteatru urban.

Alte proiecte la tema «TURISM: Cazare pentru tineri»:

Cerasela Radu
Atelier: Iulia Stanciu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/