UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

CULTURA: Memorial Brâncoveanu

Autor: Corina Madalina ORLEA
Atelier: Conf. dr. arh. Iulia STANCIU
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Tema proiectului a constat in amenajarea unui teren viran, cu foarte mult potential, dar inca neexploatat de nimeni din cadrul complexului cultural Mogosoaia. La prima vedere, ideea comemorata de memorialul meu poate fi considerata atipica locului in care se propune interventia, o rezolvare mult mai plauzibila fiind fie un memorial inchinat artei brancovenesti, fie unul corelat cu ruinele Vacarestilor, aruncate intr-un sopron ce se afla in prezent pe sit. In cadrul proiectului m-am gandit sa exploatez contrastul, considerand ca un memorial al oamenilor ce au trait in perioada comunismului s-ar putea adapta locului si, in acelasi timp, ar putea evidentia ideologiile politice diferite, ce au facut parte din istoria tumultoasa a Romaniei. Intr-o prima parte a proiectului, in care am studiat alte memoriale deja construite, am constat ca majoritatea au ca principala metoda de creare si de transmitere a unor sentimente in legatura cu evenimentul rememorat un anumit spatiu, traseu sau cadru, ce presupune de cele mai multe ori o rezolvare peisagistica ori statuara. In urma acestei documentatii, mi-am propus sa creez un spatiu ce se compune din doua elemente: o amenajare peisagera si o cladire-spatiu de expozitie si de conferinte. Prima parte a proiectului isi propune sa surprinda o etapa importanta din construirea omului nou in perioada comunista si anume, utopia egalitatii dintre oameni. Am incercat sa sugerez acest lucru prin folosirea unui lait-motiv pe o trama. Acest element este o stilizare a unei siluete umane, ce vrea sa sugereze tiparul in care toti oamenii erau nevoiti sa se incadreze. Cea de-a doua etapa a proiectului este dedicata cladirii memorialului. Cladirea se profileaza ca punct terminus al unui camp mare de pamant arid. Forma doreste sa sugereze zbuciumul perioadei respective, prin folosirea de planuri drepte, cu diferite unghiuri, ce ofera senzatii diferite, mai ales prin felul in care lumina pica pe diferitele planuri. Cladirea este alcatuita la parter dintr-un amplu spatiu de expozitie si o cafenea/librarie, iar spatiu etajului este dedicat unei sali de conferinte. Spatiul expozitional este alcatuit din panouri pe care se pot expune poze si scrieri despre diverse personalitati, ce au fost supuse la un tratament inuman in perioada comunista doar pentru ca nu se incadrau in tiparul propus.

Alte proiecte la tema «CULTURA: Memorial Brâncoveanu»:

Cerasela Radu
Atelier: Iulia Stanciu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/