UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

CULTURA: Memorial Brâncoveanu

Autor: Cerasela RADU
Atelier: Conf. dr. arh. Iulia STANCIU
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Ansamblul de la Mogosoaia are o istorie foarte bogata si este in acelasi timp un important centru cultural. Terenurile din vecinatatea monumentului care apartin acestuia sunt legate de trecutul palatului si alcatuiesc un cadru natural in mijlocul caruia cladirile sunt percepute cat mai aproape de perioada domniei lui Brancoveanu. In acest context plin de semnificatii studiul locului propus in raport cu ansamblul arhitectural a fost esential si concluziile lui au determinat ulterior solutia. In timpului lui Brancoveanu situl a gazduit drumul domnitorului catre Targoviste si a fost pe rand, parc englez, gradina de zarzavaturi si livada. Astfel, evolutia lui este minimala el ramanand in conceptia satenilor un maidan, un camp. Potentialul acestui teren este foarte mare dar interventia trebuie facuta cu grija, pentru a nu afecta cadrul monumentului. Am propus ca pe acest loc sa se realizeze o interventie punctuala, un memorial al Artei Brancovenesti care sa preia motive ale acesteia prelucrate in materiale noi: metal oxidat si sticla. In interiorul cladirii sunt expuse ruinele Bisericii Vacaresti care pot fi vazute si de afara, evidentiind contrastul de culoare (albul coloanelor si rosul metalului oxidat) prezent si in cadrul palatului. Volumul este unul simplu, paralelipipedic, cu perforatii ce sugereaza floarea de dovleac, motiv regasit si in arhitectura monumentului alaturat. Cladirea adaposteste functiunea comemorativa pe platformele supraterane iar in subsol si demisol sala de conferinte si cafeneaua. Plasandu-se in cadrul unei livezi de ciresi, reconstituie una din imaginile anterioare ale domeniului, adresandu-se astfel nu numai vizitatorilor palatului dar si locuitorilor din preajma, copiilor care traverseaza terenul.

Alte proiecte la tema «CULTURA: Memorial Brâncoveanu»:

Corina Madalina Orlea
Atelier: Iulia Stanciu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/