UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Configurarea unei structuri noi într-un context real dat - Spatiu multifunctional Art caffé

Autor: Alina GAIU
Atelier: Conf. dr. arh. Alexandru VASILIU
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Avand in vedere integrarea in context a art-cafe-ului propus, volumul porneste discret dinspre str. Vasile Parvan - in vecinatatea unui spatiu neingrijit, si deci, spre care cladirea cere a fi inchisa – si apoi se dezvolta inaltandu-se si deschizandu-se printr-o mare suprafata vitrata, ce contine si accesul, spre Calea Plevnei – latura care ofera cel mai atractiv peisaj si, totodata, cel mai insemnat flux de pietoni. Pentru a echilibra efectul agresiv al muchiilor taioase - intarit si de tendinta ascendenta a planului de acoperire, s-a recurs la ingroparea partiala a volumului. Astfel, articularea dintre trotuar si curtea semiingropata se realizeaza prin gradene, cu o scara inserata in lateral, acest spatiu fiind adaptabil – odata cu deschiderea zonei vitrate de la etajul inferior – pentru proiectii, discutii, diverse evenimente. In plan, se marcheaza axul longitudinal de compozitie prin tratarea pardoselii pasarelei diferit de cea a supantei cu care se suprapune partial. In plus, reteaua metalica a pasarelei permite vizualizarea, prin ochiurile sale, a spectacolului din spatiul expozitional de dedesubt, aceasta avand ca punct terminus barul, cu zona de consumatie alaturata. Windfangul apare ca un semnal ce indica accesul si reprezinta, in acelasi timp, modulul care, prin repetarea sa ca interax al stalpilor, ordoneaza spatiul interior. Mai mult, se remarca ierarhia spatiilor alocate celor doua functiuni: cafeneaua este subordonata galeriei de arta atat ca suprafata, cat si ca dezvoltare pe inaltime. Zona de servire este situata pe o supanta in capatul opus accesului, unde inaltimea se micsoreaza, in asa fel incat vizitatorul sa parcurga traseul imprimat de pasarela, sa intre in contact vizual cu galeria, care poate avea obiecte expuse si pe inaltime sau suspendate, ca apoi, in final, sa se opreasca in zona mai joasa si mai intima a barului.

Alte proiecte la tema «Configurarea unei structuri noi într-un context real dat - Spatiu multifunctional Art caffé»:

Ana-Antonia Zaharia
Atelier: Alexandru Vasiliu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/