UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

MOTEL - PENSIUNE TIME SHARING

Autor: Anda ANASTASIU
Atelier: conf.dr.arh. Bogdan TOFAN
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Pornind de la conceptul de “time-sharing”, tema propune realizarea unui ansamblu turistic de 3-4 unități de locuit (de tipul bungalourilor), situate pe culmea unui deal din zona Moeciu-Bran, pe un teren cu o pantă naturală de aproximativ 30 grade și expunere spre Piatra Craiului, Masivul Bucegi și Țara Bârsei.

Punctul de pornire pentru ideea acestui proiect a fost studierea contextului existent – peisajul natural al locului și arhitectura tradițională. Intenția a fost de a crea niște obiecte arhitecturale simple, compacte și de mici dimensiuni, moderne, dar în același timp firesc integrate în sit.

Astfel, prin esențializarea elementelor autohtone și adaptarea lor la cerințele programului, s-au născut aceste “căsuțe-căpiță”, ce se “așează” în mod natural pe pantă și sunt adaptate mediului existent atât în exterior (prin volumetria ce se încadrează în proporțiile căpițelor de fân, prin forma și înălțimea acoperișului, ce dau fațadei dinspre deal imaginea tipică caselor de la munte, prin ferestrele pătrate cu ancadramente mari), cât și în interior, prin însăși conformația casei ce respecta acelasi principiu generator (prin dispunerea interioară a funcțiunilor pe niveluri de cote diferite, cu circulația verticală așezată central, iar scara principală coborând odată cu panta).

Căsuțele sunt realizate în totalitate din lemn (material tradițional și ecologic), și păstrează atmosfera caldă și protectoare a locuințelor de munte; mansarda reproduce atmosfera din interiorul unui cort. Prin ferestrele de dimensiuni variate ale fațadelor, unitățile se deschid spre întreg cadrul natural, inclusiv spre cer, prin cea de-a cincea fațadă a acoperișului.

Alte proiecte la tema «MOTEL - PENSIUNE TIME SHARING»:

Alexandra Butnaru
Atelier: Bogdan Tofan
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/