UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Club “AA” – ARTA DE AVANGARDA

Autor: Andra NOANA
Atelier: Conf.dr.arh. Octavian Iliescu
An univ. 2008-2009
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Am privit avangarda ca negare a traditiilor: cine spune ca peretele este o componenta a obiectului arhitectural si in fond cine spune ca obiectul meu arhitectural trebuie sa stea pe pamant? Negand toate aceste "traditii", am hotarat sa-mi construiesc clubul sub pamant si sa-mi fie anuntat printr-un perete care ulterior capata o importanta deosebita prin traseul pe care il genereaza. Pe tot parcursul acestui "drum initiatic" esti ghidat catre diverse puncte controversate de pe acest traseu ce te indruma catre mai mult sau te pot intoarce pentru a fixa niste imagini deja intalnite.Cel mai inalt punct de pe traseu este prima zona de belvedere, aflata pe zid, unde,avand un spatiu de calcare de doar un metru,aflandu-te la 6 m inaltime si fiind protejat doar de balustradele subtiri din cabluri, te incearca senzatii de teama si nesiguranta. Singurul "accident" de pe zid este celula artistului. Fiind din sticla, ea pluteste prinsa parca doar un pic de acest zid puternic.Desi pare un ultim punct de pe traseu, a doua zona de belvedere este de fapt un punct de repaos unde constientizezi atmosfera in care te-a indus acest traseu prin senzatiile si imaginile pe care ti le-a creat, alungandu-ti starea si gandurile cu care ai ajuns pe sit, pregatindu-te de fapt pentru ce urmeaza: spatiul expozitional de la subsol unde poti absorbi arta avangardista expusa.La subsol mi-am dorit un spatiu liber, modular si in mijloc o cafenea ca functioneaza ca o zona de relaxare cu biblioteci si lumini ambientale ce iti prelungesc starea oferita de arta expusa de jur-imprejur.Accesurile catre bai, birou si spatiile de depozitare le-am ascuns cu doua panouri expozitionale pentru ca nu vroiam sa-mi intrerup linia curata a peretilor de expunere. Accesul la subsol se face din a doua zona de belvedere printr-un lift care se poate opri si la parter unde te poti plimba printre pietrele monumentale de o masivitate excesiva care te fac sa te simti mic pe langa natura intreaga,pietre ce puncteaza de fapt structura de la subsol.

Alte proiecte la tema «Club “AA” – ARTA DE AVANGARDA»:

Tudor Arsintescu
Atelier: Octavian Iliescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/