UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Spatiu public: Amenajarea spatiului public din fata Operei Romane, Bucuresti

Autori: Anda Anastasiu, Larisa Avram
Atelier: conf.dr.arh. Bogdan Tofan
An univ. 2007-2008
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Ne-au preocupat pe de o parte modul in care spatiul pe care il propunem este perceput de catre trecator, iar pe de alta parte permanenta raportare si subordonare fata de “opera”: ca prezenta fizica si istorica (in spatiu si in timp), ca atmosfera (universala si atemporala) si modul in care se imprima ea asupra locului, ca sentiment si ca senzatie, iar la nivel simbolic – ca grup de elemente specifice, reinterpretate la scara urbana intr-o scenografie si un limbaj architectural proprii.

Traseul propune o incursiune intr-un spatiu ce aminteste de “Alice in Tara Minunilor”: e o incercare de a transfigura lumea pentru a introduce treptat omul in poveste. Senzatiile alterneaza de la tensiunea rampelor curbe inguste, marginite de ziduri inalte, la calmul si linistea elipselor gradenelor de piatra.

Amfiteatrul, elementul central, dubleaza interiorul operei intr-o maniera cu mult mai accesibila, insa pastreaza din spiritul unei tinute clasice: copertina de panza aminteste de vechile calesti, iar scena cuprinde in décor mediul existent si apusul de soare.

Rampa in spirala conduce aproape hipnotic spre scara elicoidala ce coboara in ceainaria subterana, al carei interior sfideaza obisnuitul, deformandu-se sub presiunea imaginarului.

Tunelul-expozitie rupe aproape complet contactul cu realitatea exterioara prin exagerarea proportiilor.

Ultimul element este insasi intrarea in Opera Romana, accentuand caracterul dominant al edificiului si generator al acestui spatiu. Contactul vizual cu opera variaza pe parcurs, in functie de interesul pe care il prezinta punctul respectiv.

Desi cu o identitate proprie, intreg traseul este de fapt o invitatie si o pregatire pentru spectacolul propriu-zis, incercand mai inainte de toate o detasare de lumea care inevitabil exista dincolo de bordura trotuarului din fata Operei.

Alte proiecte la tema «Spatiu public: Amenajarea spatiului public din fata Operei Romane, Bucuresti»:

Andra Bondrea Si Mara Mantoiu
Atelier: Bogdan Tofan
Mihai Ardeleanu Si Cristian Mititelu
Atelier: Bogdan Tofan
Traian Coltan Si Vincent Babes
Atelier: Bogdan Tofan
Adriana Tihon Si Cristina Stamate
Atelier: Bogdan Tofan
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/