UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Reamenajare spațiu public – str. Edgar Quinet - STRADA CĂRȚII

Autori: Checheriță Bogdana, Fransua Dragoș
Atelier: prof.dr.arh. Cristina Olga Gociman
An univ. 2007-2008
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Edgar Quinet,
Stradă parcare sau stradă culturală?

"O stradă cu parfum de gri, dar nu griul comunist, anost, apăsător...gri-ul cu prestanță, cu miros de istorie. Fântâna cu porumbeii prietenoși, aurolacii care populează zona, studenții iesiți la o țigara (deși se riscă o amendă), gălăgia din bulevard...toate au un aspect "balcanic", oarecum cosmopolit... Pe o parte bannere publicitare, lume agitată, alergând în și după mașini... pe de altă parte...o stradă întunecoasă în majoritatea timpului, cu oameni care stau lânga fântană și vorbesc, luându-și o pauză de la "alergătura" de care am pomenit. Păcat de cazinoul de pe colț și parcările care distrag atenția de la imaginea istorică."
Alex, student la ASE, București

"Zona e îngrozitor de aglomerată. Din cauza că nu există parcări în București au umplut orice spațiu liber cu mașini parcate și mai cer și o taxă exagerat de mare pentru asta. Ar fi drăguț ca fântâna să fie amenajată mai cu atenție. In mod cert cazinoul ar trebui să dispară.. N-are ce să caute în peisaj, mai ales că nu e deloc compatibil cu mediul universitar de prin zonă sau cu teatrul de vizavi.
Din câte îmi amintesc zona fântânilor a fost în șantier ani de zile după revoluție ,deci persoane interesate și ocazii de a face ceva drăguț au existat.
Mi-ar părea bine ca Piata Universității să aibă și un punct de întâlnire al tinerilor amenajat chiar de către ei... așa cred că s-ar bucura mai tare să vina și la facultate! .
Ca atmosferă... îmi plac tarabele la care se vând cărți, îmi place ideea că se vând cărți vechi, dar și tarabele în sine, din lemn, iar porumbeii dau un aer venețian... "

Ioana, studentă la Jurnalism și știintele comunicării, București
"Nu-mi convine aspectul fațadei corpului nou al Universității de Arhitectură și nu-mi place faptul că strada nu este pusă în valoare noaptea prin lumini. Este o stradă fără viață, era mai interesant când erau standurile de vânzare de cărți. Ar trebui făcute librării , cafenele, expoziții. Strada trebuie folosită altfel decât o parcare! Poate fi transformată într-o stradă pietonală, amenajată cu bănci și cu verdeață, unde să stea lumea la discuții."
Sandu, inginer electrotehnic, București
"Locul mi se pare înghesuit, oricum m-aș aseza acolo. Fântâna e ok, dar e nu este pusă în valoare.Adică dacă treci pe acolo pentru prima oară, nu știu dacă îți amintești că era o fântână. Nu pentru că nu are personalitate, dar toate celelalte elemente îți distrag prea tare atenția. Nu pot să spun de locul ăla că e odihnitor. Dacă înălțimea clădirilor mă desparte de restul aș vrea să-l simt ca pe loc de refugiu, nu ca pe o parcare."
Oana, studentă la Litere, Bârlad
"Strada e fără identitate. Nu e nici a tinerilor, nici a moșilor, nici a cărților. E doar un loc de trecere și întâlnire. Oriunde ai sta în piață îti bate soarele în cap. E plină de mașini și nu are nici un punct clar pe care să-ți poți fixa ochii."
Mihaela, studentă la Jurnalism, Ploiești

Aglomerație, zgomot, mașini, parcări, gri fără viață, cazinou, toate aceste cuvinte trimit la imaginea pe care și-au format-o trecătorii...puține cuvinte de laudă sau manifestări de interes asupra locului din punct de vedere sentimental. Aflându-se la intersecția mai multor facultăți, strada Edgar Quinet este percepută doar ca un loc de trecere, îngust și enervant, plin de mașini parcate și freamăt. Cu toții asociem Universitatea și fântâna cu un loc de studiu și de întâlniri, dar puțini dintre noi realizăm imaginea istorică și valoarea arhitectonică pe care o are întreaga zonă. Transformarea străzii într-un spațiu pietonal și mutarea parcării în subteran este cea mai bună soluție pentru decongestionarea zonei.

Referindu-ne la proiectul nostru, am încercat să materializăm toate nevoile locului și ale studenților prin: băncuțe și spații verzi, locuri de întâlnire și discuții, loc de expoziție pentru proiecte și carte, terase pentru studenți și nu numai, spații pentru activități periodice (expunere de carte veche și nouă, târguri de anticari, diferite evenimente interactive între facultăți etc.).

Pentru corpul Universității de Arhitectură Ion Mincu aflat pe strada Edgar Quinet, am propus o fațadă care să scoată în evidență clădirea universității prin contrastul pe care îl produce, în aceelași timp fiind o fațada dinamică, capabilă de a se adapta diferitelor activități periodice prin folosirea unor pânze ce pot fi imprimate sau pe care se pot face proiecții.

Alte proiecte la tema «Reamenajare spațiu public – str. Edgar Quinet - STRADA CĂRȚII»:

Mihai Brad, Alexandru Patrichi
Atelier: Cristina Olga Gociman
Ioana Marica, Alexandrina Remescu
Atelier: Cristina Olga Gociman
Ioana Toma, Vlad Dodan
Atelier: Cristina Olga Gociman
Oana Purice, Miruna Tutoveanu
Atelier: Cristina Olga Gociman
Orar – toate facultățile
ORAR_S2_20-21 - v1.4_0304.pdf
Tur virtual
architecture.uauim.ro
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/