UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Locuirea în comunitate - Bucureștii Noi

Autori: Andreea KOVASZNAI, Sanziana PATILEA
Atelier: Prof.dr.arh. Anca Oțoiu
An univ. 2013-2014
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 2, sem. 2
index proiecte | detalii tema

Cine sunt cei opt prieteni care vor locui acolo? Oameni obișnuiți cu scenarii obișnuite care își trăiesc fiecare vârstă cu momentele ei - tineri căsătoriți, copii, serviciu, prieteni în vizită, nunta, botez, petreceri de onomastică, praznice și înmormântări. Cum se adună spațiile? Printr-o vale. Aceasta vale ne-a îndreptat spre o anumită legătură pe verticală - un nivel intermediar (parterul - zona de zi) care te aruncă sus (părinți) și jos (copii). Nivelurile sunt legate printr-o scară "obiect" rotundă, care participă la zonificarea interioară. Se intră printr-un vestibul, “ieșit” din volumul casei. Acesta este gândit și ca prag între public și privat, pentru că valea ne-a împins casele spre limitele sitului, prea aproape de strada. Parterul dă loc pentru lucrurile comune ale familiei din timpul zilei - un living, un loc de luat masa, o terasă care continuă casa spre vale și o mică grădină pentru flori sau legume. Etajul din lemn este destinat dormitorului matrimonial, cu terasa orientată spre vale. Nivelul semi-îngropat al copiilor are de la una la trei-patru încăperi care pot fi dormitoare sau spații de joacă/ studiu, după cantitatea necesară de lumina, punctele cardinale sau vecinii curioși. Deoarece copiii sunt cei care aduc oamenii împreună, am decis ca nivelul de jos să fie al copiilor, care ies și intră direct din propriile dormitoare spre vale. De aceea acest nivel are o vitrare mai mare, ca relație între exterior și interior, dar și obloane de “siguranță”. Prin contrast, fațadele orientate spre strada au goluri puține. Valea ne-a ajutat să facem case cu trei niveluri, dar care spre stradă apar ca P+1. Circulația exterioara funcționează ca un țesut permeabil, nu este strictă, are alei printre case, grădinile individuale au portiță, vița de vie oferă locuri de umbra cu bănci pentru beneficiari sau grupul de copii format deja acolo și vecini. Gândit pentru evenimentele de mare “amploare” ale locuirii, foișorul încadrează (și) volumetric valea, oferind o perspectiva controlată asupra curții-vale și a copiilor. Fiecare idee care părea răspunsul problemei a fost încercată și reîncercată prin machete, discuții și desene: amplasarea pe sit - câte două, câte trei, câte una până la final; materiale - beton, cărămidă, lemn sau scânduri refolosite din cofraj vopsite sau nu; ridicarea de la sol a teraselor sau nu; combinări de obloane sau nu; compartimentări interioare - da. Am răspuns la aspectele obișnuite ale locuirii, lăsând loc unei amprente personale și respectând totuși pitorescul acestor cartiere care s-au format în ultimii ani.

Alte proiecte la tema «Locuirea în comunitate - Bucureștii Noi»:

Rares Fotau, Rares Urzica
Atelier: Anca Mitrache
Ciurchea Elena, Cojocaru Ana Maria
Atelier: Anca Mitrache
Diana Buta, Ioana Iacob
Atelier: Anca Oțoiu
Cristina Costea, Andreea Ionescu
Atelier: Haytham Zeki
Andreea Dragomir, Mihaela Popa
Atelier: Haytham Zeki
Irina Mateescu, Laura Mazalu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Andreea Cutieru, Marina Zdrafcu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/