UAUIM
Prima pagină | Universitatea | Informații publice | Admitere | Facultăți | Departamente | Doctorat | Cercetare | Sponsori | Contact

Program de arhitectură și context urban

Autor: Mihai POPA
Atelier: Prof. dr. arh. Cristina OCHINCIUC
An univ. 2013-2014
Fac. de Arhitectura, Dep. Bazele Proiectarii, an 3, sem. 1
index proiecte | detalii tema

Înțelegerea critica a zonei, delimitată spre nord de străzile C.A Rosetti, Maria Rosetti și Popa Petre, iar spre sud de străzile Tudor Arghezi, Batiștei și David Praporgescu a condus la o alegere a amplasamentului și de o propunere a unei inserții arhitecturale în contextul construit. Opțiunea de a construi un muzeu interbelic, m-a dus cu gândul la Constantin Bacalbașa, unul dintre personajele interbelice ce s-a remarcat atât în viața politică, cât mai ales în domeniul gastronomic. Rețetele acestuia sunt un amestec absolut impresionant între bucătăria vest-europeană, cea balcanică și cea tradițional românească. În urma unei analize complexe și coerente a zonei, am propus construirea unui muzeu gastronomic, de mici dimensiuni, structurat pe două niveluri, cu o suprafață desfășurată de doar 97mp, pe strada Italiană nr 16. Amplasat între două calcane, construcția apare sub forma unei plombe, retrasă față de strada cu câțiva metri. Întregirea frontului stradal se datorează imprejmuirii unui copac cu o „cușcă” metalică de 20m, silueta fiind percepută de către trecători ca o cortină diafană, transparentă către spațiul privat, accesul făcându-se chiar pe sub această. Traseul, începând de la etajul 1, este unul coerent și continuu. Spațiile destinate muzeului gastronomiei interbelice sunt la primul etaj, unde se află holul de acces, recepția, garderobă și grupurile sanitare. Cel de-al doilea etaj este dedicat prezentării rețetelor autentice ale marelui bucătar. Terenul îngust a favorizat construcția unei pasarele, accesul făcându-se de la etajul al doilea, ce strabate în totalitate curtea și se sfârșește printr-o scara ce ajunge la parter, acolo unde traseul se încheie printr-un spațiu rezervat degustărilor de mâncăruri tradiționale.

Alte proiecte la tema «Program de arhitectură și context urban»:

Viorela Bogatu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Oana Anghel
Atelier: Liviu Neaga
Ersin Bactisa
Atelier: Liviu Neaga
Saviana Nica
Atelier: Dana Chirvai
Mihai Bobes
Atelier: Dana Chirvai
Andreea Stefania Precup
Atelier: Florian Stanciu
Andreea Radulescu
Atelier: Florian Stanciu
Sergiu-Constantin Matei
Atelier: Niculae Grama
Anca-Ioana Ciobanu
Atelier: Niculae Grama
Andrea Voiculescu
Atelier: Emil Barbu Popescu
Alina Bosneag
Atelier: Emil Barbu Popescu
Elena Catrina
Atelier: Cristina Ochinciuc
George Puscasu
Atelier: Cristian Drughean
Cristina Galan
Atelier: Cristian Drughean
Diana Badoiu
Atelier: Cristina Gociman
Alfred Toader
Atelier: Cristina Gociman
Daniel Berindeanu
Atelier: Mircea Ochinciuc
Anda Zota
Atelier: Mircea Ochinciuc
Iulia-Elisabeta Popescu
Atelier: Iulian Gudina
Elena Tira
Atelier: Iulian Gudina
Un material de prezentare a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – informații despre admitere, programe de studii, facilități oferite, cercetare, burse și mobilități pentru studenți, alumni etc:
Brosura UAUIM.pdf [23MB]
Illustration by Laura Cristea and Cristina Popescu
Ten good reasons to study Architecture at UAUIM
Secția de Arhitectură în limba engleză:
https://architecture.uauim.ro/