Bio-cultura și orașele verzi

Seminar Internațional de Bionică, Inovație Și Dezvoltare Urbană Durabilă
Cuenca, Spania, 22-24 aprilie 2010

Rosa Cervera si Javier Pioz

Între 11-25 aprilie 2010 s-a desfasurat la Ibiza, în Baleare, atelierul anual intitulat LOCUS, dedicat accesibilitatii în centre istorice, initiativa a Scolii Tehnice Superioare de Arhitectura del Valles din Barcelona (ETSAV). Programul are numerosi parteneri europeni de prestigiu, între care mentionam: UTL Lisboa, Portugalia, LTH Lund, Suedia, PK_Krakow, Polonia, FHOOW_Oldenburg, Germania, TUT_Tampere, Finlanda, ENSAM Montpellier, Franta, UNNIRC Reggio, Italia. La invitatia ETSAV, Universitatea de Arhitectura si Urbanism ION MINCU este la cea de-a treia participare la programul LOCUS, dupa atelierul de la Tarragona, Spania în 2008 si cel din Evora, Portugalia, în 2009.

Stâncosul oraș Cuenca din centrul Spaniei, în al cărui centru istoric se găsesc faimoasele ”casas colgadas” – case suspendate pe rocă – a găzduit recent cel de-al 16-lea seminar internațional de Bionică, Inovație și Dezvoltare Urbană Durabilă, organizat de INNOVARS și Primăria locală. Orașul este el însuși un mediu de viață extrem, datorită topografiei sale spectaculoase, după cum a observat chiar unul dintre vorbitori. Cadrul conferinței a fost el însuși deosebit: este vorba despre sediul fundației Antonio Perez, centru de artă contemporană care funcționează într-o fostă mănăstire barocă (Convento de las Carmelitas).

Principalii inițiatori ai evenimentului sunt Rosa Cervera și Javier Pioz, profesori și arhitecți, niște prieteni mai vechi ai României, cunoscuți studenților și profesorilor UAUIM datorită atelierelor pe care le-au îndrumat în ianuarie 2010 (la BucureȘti, în cadrul Universității) și în vara anului 2009 (în Țara Hațegului), la invitația dnei. Prof.dr.arh. Cristina Ochinciuc, Directoarea Masterului de Dezvoltare Durabilă din cadrul UAUIM și a colaboratorilor Domniei sale.

Seminarul a reușit performanța de a fi unul cu adevărat internațional, în ciuda gravelor tulburări de trafic aerian, resimțite chiar în periaoda respectivă și a reunit participanți din India (Suneet Paul din New Delhi, editorul Șef al revistei Architecture&Design), New York (Petra Todorovich, directoarea programului America 2050, Nadav Malin, editorul revistei GreenSource), San Francisco (Mark Sarkisian, inginer de structuri), Mexic (Joel Olivarez Și Peter North, profesori la Școala de Design Gestalt din Veracruz) etc. Prezentările au reunit o tematică vastă, pornind de la metodologia creativității aplicate în bionică, la posibilități inovative de economie de energie, legătura dintre arhitectura bio-digitală și genetică, sisteme structurale inspírate din natură, strategii naționale pentru creșterea sustenabilității în Statele Unite, durabilitatea în arhitectura tradițională Și contemporană din India etc. Atelierul s-a încheiat cu o aplicație practică, condusă de Rosa Cervera, Javier Pioz, Joel Olivarez și Peter North.

Organizatorii au avut amabilitatea să ofere burse de participare cadrelor didactice și studenților UAUIM.

Corespondență de la fața locului:
Codina Dușoiu